MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan programda `Bilişsel Gelişim`, `Dil Gelişimi`, `Motor Gelişimi`, `Öz Bakım Becerileri`, `Sosyal ve Duygusal Gelişimi` başlıkları altında 60-72 aylık çocukların gelişim özellikleri sıralandı.

MEB, 60 ayı doldurmuş tüm çocukları ilkokula kayıt yaptırmasına karşın hazırladığı `Okul Öncesi Müfredatı`nda 60-72 ay arasını da `okul öncesi ` programı kapsamına aldı. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan programa ilişkin Bakanlık yetkilileri, `Çocuğunu rapor alıp okula göndermeyenlerin de okul öncesine gelme ihtimalleri dikkate alınarak hazırlandı` yorumunu yaptı.

İSTANBUL TABİB ODASI İTİRAZ ETTİ

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Tabip Odası ise MEB’in kararına itiraz etti.

İstanbul Tabib Odası’ndan yapılan açıklamada, “Sadece milletvekillerinin oyları ile çoğunluk sağlanarak yasalaşmış olması, 60-66 aylık çocukların okula başlatılması için yeterli olamaz. Bilimsel verilere dayandırılması, çocukların eğitimine ve gelişimine zarar vermediğinin kanıtlanması ve toplumun taleplerinin dikkate alınması zorunludur. Hekimler olarak bu konudaki bilimsel ve tarihsel sorumluluğumuz gereği itiraz ediyoruz. Bakanlığı, bilimsel ve toplumsal uzlaşı gerçekleşinceye kadar bu konuyu durdurmaya ve muhatapları ile bağımsız demokratik bir tartışma-değerlendirme ortamı yaratmaya bir kez daha davet ediyoruz” denildi.

RAPORSUZ GÖNDERMEYENE CEZA VERİLECEK

60-66 ay arasında olan ve okula kaydı yapılmış olan çocukların velileri dilekçe vermeleri halinde çocuklarını ilkokula göndermeyebilecek. 66 ayı doldurduğu ve rapor almadığı halde çocuklarını okula göndermeyen veliler de günlük 15 TL ceza ödeyecek.

MEB ilkokul öğrenci kayıtlarını 23 Temmuz `da tamamladı. Kayıtlarda, çocukların adresleri esas alındı. Mecburi ilköğretim çağına giren 60 aylık 2.313.888 çocuk ikametlerine en yakın ilkokula yerleştirildi.