Büyük Menderes Nehri deltasında turizmin arkeoloji, halk sanatları ve yöresel mutfak ile bir bütün halinde değerlendirilerek, markalaştırılmasını hedefleyen Meandros Projesi kapsamında gerçekleştirilen 1.Meandros Festivali devam ediyor.
27 Haziran'da başlayan ve 27 Temmuz tarihine kadar sürecek olan 1. Meandros Festivali kapsamında düzenlenen kültür ve doğa gezisi, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nün katkılarıyla gerçekleştirildi. Gezi, Bafa Gölü'nün yanı başında, Beşparmak Dağları'nın eteklerinde kurulu Gölyaka Köyü'nden başladı. Etkinliğe Kuşadası'ndan, Didim'den, Söke'den, Güllübahçe'den ve Güzelçamlı'dan 100 kişiye yakın doğasever katıldı. Beşparmak
Dağları'nın gnays kayalıkları, binlerce yıldan bu yana tarihinde ilk kez, defileyi andıran görüntüler gördü. Katılımcılar, içlerindeki doğa ve kültür sevgisiyle üstün bir performans göstererek, uygun olmayan kıyafetlerle de olsa, Beşparmak Dağları'nın vahşi kayalıklarını aştılar. Geziye katılanlar, Latmos Dağları'nın en büyük manastırı olan Yediler Manastırı'nda incelemelerde bulunurken, Beşparmak Dağları'nın genel yapısıyla ilgili bir sunum yapıldı. Tarihinde ilk kez bir festivale ev sahipliği yapan
Gölyaka Köyü'nün kadınları, gözlemeler, bazlamalar yaparak konukların açlığını giderdi. Daha sonra da Beşparmak Dağları'nın yerel halk ozanı Sazcı Mehmet (Akgün), Ege türkülerini seslendirdi. Yapmış olduğu katkılar nedeniyle, Gölyaka Köyü muhtarı Ahmet Kırcı'ya, EKODOSD tarafından bir teşekkür belgesi sundu. Belgeyi, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Muhtar Ahmet Kırcı'ya verdi. Etkinliğin 2. etabı için, antik Herakleia kenti üzerine kurulu olan Kapıkırı Köyü'ne gelindi.
Kapıkırı'nın köylü kadınları, el emeği göz nuruyla yaptıkları işlemeli ürünlerle konukları karşıladı. Özellikle kent yaşamına alışkın olan çocuklar, inekleri, köpekleri, tavukları görünce çok neşelendi. Kapıkırı Köyü'nden, Bafa Gölü'nün muhteşem panoramik görüntüleri, tüm katılımcıları adeta büyüledi.