Ekonomiden sorumlu devlet bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Davos'a hareketi öncesi Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve zorunlu karşılıkları artırması kararı ile ilgili açıklama yaptı. Babacan Merkez Bankasını desteklediklerini dile getirdi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Davos'ta verdiği röportajda aldıkları bu kararları değerlendirdi.

Babacan İsviçre'ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın temel görevi fiyat istikrarıdır dedi. "Merkez Bankası'nın kendi araçlarıyla finansal istikrarı sağlaması mümkün değil" diyen Babacan, finansal istikrar için kurumlar arasında etkin bir işbirliğinin yapılması gerektiğini ifade etti. Babacan ayrıca alınan kararların önümüzdeki dönemde izlenmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Davos'ta bir televizyon kanalına verdiği ropörtajda, Belli kesimlerle yaşanan iletişim problemlerinin çözülemeyecek bir sıkıntı olmadığını dile getirdi. Yılmaz, konu hakkında "Bir sorun varsa, eksik bizde. Yanlış anlaşılmalar olmuş olabilir, gidermeye çalışıyoruz. Bir taraftan faiz indiriyorsunuz, öbür taraftan zorunlu karşılıklar artıyor. Bunun anlaşılması kolay değil. Bizim görevimiz de anlatmak." dedi.
Merkez Bankasının tahmin edilebilir ve yol gösterici olması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, Wall Street Journal ve Financial Times gibi yabancı basında çıkan yazılarla ilgili, "şu ana kadar Merkez Bankası'nın risk aldığı söyleniyor ama genelde programın çalıştığı değerlendirmeleri yapılıyor. Kur bacağı çalıştı, kredi bacağının çalışıp çalışmadığını göreceğiz. Biz kumar oynamıyoruz, rasyonel bir biçimde elimizdeki sorulara cevap arıyoruz." dedi
Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Yılmaz, yılın ilk çeyreğinde enflasyonda geçici olarak, ciddi bir düşüş olacağı, sonra tekrar enflasyonun yükseleceğini söyledi.Yılmaz "Yıl sonunda hedefle uyumlu enflasyonu sağlayacağımızı düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.