2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere ilişkin karara dayanılarak hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Dahil Olan Çiftçilere Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair tebliğin 15 Haziran 2012’de yayımlandığını anımsatan İl Müdürü Salih Köksal, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemine Dahil Olan Çiftçilere Mazot, Gübre Ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğe’ göre mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin 31 Aralık 2012 günü mesai saati bitimine kadar İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Çiftçilere, yılı içerisinde işledikleri ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Müracaat ettikleri toplam arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmayacaktır. Çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analiz desteği ödenecektir” dedi.

Mazot ve gübre desteklemelerinin üç ana ürün grubunda alan bazlı yapılacağını açıklayan Köksal, “Buna göre; peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanı için dekar başına 2,7 TL mazot, 3,7 TL gübre desteği, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında dekar başına 4 TL mazot, 5 TL gübre desteği, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarında dekar başına 6,4 TL mazot desteği, 6,3 TL gübre desteği ödenecektir. ÇKS’ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması gerekiyor. Büyüklüğü 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmayacak” diye konuştu.

Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin Bakanlıkça yetkilendirilen laboratuarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihleri arasında toprak analizi yaptırması gerektiğine işaret eden Köksal, şunları söyledi: “Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacaktır. 2012 yılı mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi planı, mazot, gübre ve toprak analizi desteklemesi başvurusu yapan çiftçilere ait bilgilerin ÇKS’ye girişinin İl ve İlçelerde tamamlanmasını müteakiben Bakanlık tarafından belirlenecektir. Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin 2012 yılı ÇKS kaydını yaptırmaları ve gerekli bilgi ve belgelerle 31 Aralık 2012 günü mesai saati bitimine kadar İl/İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir”

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png