> Erdoğan"ın Bağdat"ta görüştüğü Irak Başbakanı Maliki, PKK ile ortak mücadele sözü verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK"nın Irak ile Türkiye arasında bir “şer odağı” olarak kalmasını istemediklerini belirtti. Erdoğan, Irak Ulusal Meclisi"nde sık sık alkışlarla kesilen bir konuşma yaptı. Meclisin Irak halkının iradesini temsil ettiğini, Irak"ın geleceğinin bu çatı altında belirleneceğini kaydeden Erdoğan, Türkiye olarak, bölgede seçimlerle iş başına gelmiş, demokrasi yolunda kararlı adımlar atan böyle bir parlamentonun bulunmasından büyük gurur duyduğunu vurguladı. Erdoğan, Bağdat"ın ilk isimlerinden birinin “Barış Şehri” anlamına gelen “Medinet-üs Selam"" olduğunu belirterek, bir Türk"ün nasıl İstanbul"la gurur duyuyorsa aynı derecede Bağdat"la da gurur duyduğunu söyledi. “Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz”, “Sora sora Bağdat bulunur” ve “Aşığa Bağdat sorulmaz” atasözlerini hatırlatan Erdoğan, “Biz kardeşiz sevgili Iraklılar” dedi. Çanakkale"deki mezar taşlarında Bağdat, Basra, Kerkük ve Musul"dan da isimlerin olduğunu anlatan Erdoğan, Türkiye topraklarının hep birlikte savunulduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:

DİCLE CİĞERİMİZE AKIYOR

“Şunu özellikle bilmenizi isterim, biz nasıl Bağdat"ın ihtişamıyla gururlanıyorsak, aynı şekilde Bağdat ağladığında da biz gözyaşı döküyoruz. Irak"ın huzuru nasıl bizim huzurumuzsa, biliniz ki Basra"nın harap olması, bizim gönül yuvamızın harap olmasıdır. Burada, Bağdat"ta, Irak"ta, herhangi bir can toprağa düştüğünde, emin olunuz, bizim canımızdan can kopuyor. Bağdat"a geceleri bombalar yağarken, emin olunuz, yüreğimiz parçalanıyor. Dicle kan olup akarken, Basra Körfezi"ne değil, aslında bizim yüreğimize, bizim ciğerimize akıyor. “

MÜMİNLER KARDEŞTİR

“Irak"ta meydana gelen patlamalar, katliamlar, kardeşin kardeşe yönelik saldırıları bizi derinden sarsıyor. Aynı kıbleye, Mekke-i Mükerreme"ye dönüp, aynı ayetlerle ibadet edenler birbirlerine silah doğrulttuğunda, camiler, caddeler kan gölüne döndüğünde inanın yüreğimiz burkuluyor” diyen Erdoğan, Irak"ta, camilerde, caddelerde her bir bomba patladığında, Türkiye"nin gözyaşı döktüğünü söyledi. Erdoğan, “İlahi mesaj son derece açık sevgili kardeşlerim, Allahü teala buyuruyor ki, “İnnemel mü"minune ihvetün” "müminler ancak kardeştirler". Ben, bunun üzerine söz olduğuna inanmıyorum. Bu mesaj, her türlü siyasetin, her türlü rekabetin, anlaşmazlığın üzerindedir” diye konuştu.

YENİ HALEPÇELER İSTEMİYORUZ

Bu topraklarda kanların en mübareği, Hazreti Peygamberin torunu Hazreti Hüseyin"in, Ehlibeyt"in, Eshab-ı Kiramın, Hazreti Ali"nin kanının aktığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Biz, Bağdat"ı, Basra"yı harap eden yeni Hülagu"lar, yeni Yezid"ler, yeni İbni Mülcem"ler görmek, duymak, işitmek istemiyoruz. Yeni Halepçe"lere, yeni Felluce"lere şahit olmak istemiyoruz. İşte şurada, yanı başımızda, Bağdat"ın türbelerinde, nice sahabe-i kiramın kabri var. Necef"te, Kerbela"da, Samarra"da, Basra"da, Kerkük"te nice büyük alimlerin mezarı var. Hazreti Ali"nin, Hazreti Hüseyin"in, Harun Reşit"in, Bişr-i Hafi"nin, Mevlana Halid-i Bağdadi"nin, İmam-ı Azam"ın, Abdülkadir Geylani"nin topraklarında biz daha fazla kan, öfke, şiddet, gözyaşı görmek istemiyoruz.”

Ünlü Şair Fuzuli"nin hem İstanbullu, hem Bağdatlı olduğunu söyleyen Erdoğan, şairin “Ya Rab, bana cism-ü can gerekmez, canan yok ise cihan gerekmez” dizesini okudu. Erdoğan, “Dostlarımızın huzuru yoksa, bizim de huzurumuz olmaz. Dostlarımız ne kadar huzurluysa, biz de o kadar huzurlu oluruz. İşte bu Meclis, Irak için de tüm bölgemiz için de bir umuttur. Sorumluluğunuz büyük, üzerinizdeki emanet çok ağır” dedi. Bir Arap atasözü olan ""Ev alma komşu al""ın Irak"ta gerçek ifadesini bulduğunu belirten Erdoğan, ""Ve yine diyor ki Araplar "Men kane carehu bi hayr, ve hüve bi hayr -Komşusu hayır içinde olanın, kendisi de hayır içindedir". İşte Türkiye olarak, Irak"a tamamen bu hissiyat içinde yaklaşıyoruz. Irak"a baktığımızda, petrol değil, kardeşlerimizi görüyoruz” dedi.

ARAMIZDA ŞER ODAĞI OLMASIN

İki ülke ilişkilerinin derinleştirilmesinin önündeki en önemli engelin, Kuzey Irak"ta kendisine yer edinen terör örgütü olduğunu söyleyen Erdoğan, “Artık terör örgütünün, Irak ile aramızda bir şer odağı olarak kalmasını istemiyoruz. Biz, ülke içinde, milli birlik ve kardeşlik projesiyle, terör örgütünün istismar zeminini ortadan kaldırıyor, demokratikleşme adımlarıyla kardeşliği pekiştiriyoruz. Bu noktada, Irak"la daha fazla dayanışma içinde olursak, bölgesel anlamda da kardeşliğimiz pekişecek ve yücelecektir. Kuzey Irak"ta yer edinen terör örgütüne karşı ortak mücadele vermemizin gereğini özellikle altını çizerek ifade etmek istiyorum” dedi.

Ticaret hacmi artacak

MALİKİ İLE ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

İki ülkenin ekonomik ilişkileri daha ileri taşımanın kararlılığı içinde olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, 2010 yılı itibariyle 7.5 milyar dolar olan ticaret hacmini daha yukarı taşıyacaklarını aktardı. Erdoğan, “Türk müteahhit firmalarının Irak"ın imarında rol alacak olması, rol alması güzel bir örnektir. Enerjiden, gıdaya dayanışmamız bu süreçte devam edecektir” dedi.

ERDOĞAN"DAN MESAJLAR:

Yayınevi baskınlarına gelen eleştirileri değerlendiren Erdoğan, “Demek ki savcılık kendisine göre orada bir belgeyi araştırıyor, bir bilgiye ulaşmanın gayreti içerisinde... Bunu ben bilemem” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir yayınevine yapılan baskınla ilgili olarak, “Türkiye"deki bütün uygulamaların yasama, yürütme, yargı organları tarafından nasıl işlediği biliniyor. Bunlar yeni değil. AB, bu konuda şöyle bir beyanda bulunmuş, bir başka taraf şöyle bir beyanda bulunmuş... Biz bunları dinleriz ama her ülkenin kendine has şartları olduğunu da gayet iyi biliyoruz” dedi. Erdoğan Irak"a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı"nda açıklamalarda bulundu. Bir yayınevine yönelik aramaların AB tarafından eleştirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “AB üyesi ülkelerde neyin nasıl çalıştığını biz bugüne kadar gördük, görüyoruz. Yanı başımızda Yunanistan"daki, Bulgaristan"daki uygulamaları görsünler... Onların çok ilerisine geçerek attığımız örnek adımlar var. Bunları kimse görmüyor. Burada yargı bir adım atmış! Nasıl oldu da acaba yargı bir yayınevine veya matbaaya gidip inceleme yapılması kararını aldı? Demek ki savcılık bunun neticesinde kendisine göre orada bir belgeyi belki araştırıyor, bir bilgiye ulaşmanın gayreti içerisinde... Bunu ben bilemem, sizin bildikleriniz varsa onu açıklayın. Ben yargının işlettiği bu sürece müdahale etme yetkisine sahip değilim” şeklinde konuştu.

BEŞAR ESAD"A...

Halkın taleplerine karşılık verilmeli

Suriye"de yaşanan gerilimle ilgili olarak Esad"la görüştüklerini belirten Erdoğan, “Halkın taleplerine reformist bir yaklaşımla olumlu cevaplar verecek olursanız, sıkıntıları çok daha rahat aşarsınız tavsiyesinde bulunduk. Bazı reform çalışmalarını yaptıklarını söylediler. Temennimiz odur ki; bir an önce bunlar hayata geçsin ve Libya"da olduğu gibi bizleri gerçekten derinden üzecek, kaygımızı artıracak gelişmeler yaşanmasın... 800 kilometreyi aşan sınırımız var. Oradaki gelişmelere sessiz kalamayız” dedi.

NATO"YA...

Libya"da tek olmayacaklar

Libya"daki gelişmelere değinen Erdoğan, “Hiçbir zaman oradaki taraflara bomba yağdıran ülke olmadık, olmayacağız. Türkiye"nin ısrarlı bir şekilde ileri sürdüğü NATO"nun yanında Arap Ligi, Afrika Birliği ve İslam Konferansı Örgütü"nün de yer alması tezi kabul gördü. Böylece NATO, Libya"da tek başına olmayacak. Arap Ligi, Afrika Birliği ve İslam Konferansı Örgütü"nün olmasıyla birlikte süratle barışı sağlayacak, Libya"nın aydınlık geleceğine adım atacağız” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU"NA...

"Askerlik"le ilgili sözleri yakışıksız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nun, bedelli askerliği savunurken, “Askerlik adam öldürme sanatı! Bunu mu öğreteceğiz askerlere?” şeklindeki sözlerini?eleştiren?Erdoğan, “Bir siyasi lider böyle bir ifade kullanmışsa, bana sadece "böyle bir durum karşısında şaşırdım" demek kalır. "Asker, hangi görevlerle donanmış olarak döner", bu bellidir. Böyle bir şey söylenmişse çok yakışıksız. Bir siyasi partinin genel başkanına bu tür bir açıklama kesinlikle yakışmaz” dedi.

BAHÇELİ"YE...

Devleti yönetmek diye bir derdi yok

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli"nin, “TÜSİAD"ın anayasa taslağı, AK Parti"nin siparişidir” sözlerine cevap veren Erdoğan, şunları söyledi: “TÜSİAD, AK Parti yokken de bu tür çalışmalar yaptı. Sayın Bahçeli"nin "devleti yönetmek" diye bir derdi yok. Bu ülkede neler aksıyor, nerelerde bir sıkıntı var, bu sıkıntıları nasıl aşarız, buna yönelik bir derdi yok. "Uzlaşma Komisyonuna adam ver" talebine olumlu bakmaz. Bunlarla berabersin, neyi uzlaşıp da ülkemizde neyi yapacağız?”

Maliki: Teröre karşı iş birliği artmalı

Irak Başbakanı Maliki, Başbakan Erdoğan"ın ziyaretinin, her iki ülkenin siyasi iradeleri tarafından konulan hedeflere ulaşma yolunda atılan bir adım olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin tek yönlü olmadığını belirten Maliki, şunları kaydetti: “Zira iki ülke arasında ticaret, ekonomi, sanayi alanında iş birliği anlaşmaları yapılmakta ve imzalar atılmaktadır. Bölge ülkelerini etkisi altına alabilecek terörün yöneticileri, onu kullananlar, burada terör örgütlerini kast ediyorum, bunlara karşı tutumumuz etkinliklerini azaltacaktır. Irak"ın terör faaliyetlerine maruz kaldığı gibi Türkiye"nin de kaldığını biliyoruz. PKK ve El Kaide örgütlerinin estirdiği terör havasını biliyoruz. Her iki ülkenin teröre karşı iş birliği yapmak zorunda olduğunu biliyoruz.”

Türkiye Libya"da ATEŞKES İÇİN arabulucu olabilir

İngiliz Guardian gazetesine demeç veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Libya lideri Muammer Kaddafi yanlıları ile muhaliflerin istemeleri halinde, Türkiye ateşkes için arabulucu olabilir” dedi. Guardian, Erdoğan"ın verdiği demeci, “Türkiye Başbakanı, Libya"da erken bir ateşkes için ülkesinin arabulucu olmaya hazır olduğu sinyalini verdi” yorumuyla aktardı. Erdoğan, “NATO, Arap Birliği ve Afrika Birliği çerçevesinde bunu yapmak için adım atacaklarını” ifade etti. Erdoğan, Türkiye"nin rolünün, “Libya halkının demokratik talepleri doğrultusunda bu ülkede birlik ve beraberliği sağlamak” olduğunu belirtti. Erdoğan, “Başka bir Afganistan ve ikinci bir Irak"ın oluşmasını görebileceğimizden korkuyorum. Benzer bir resmi Libya"da görmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.