ANAYASA Mahkemesi'nin Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ile ilgili yasanın yürürlüğünü kısmen durdurmasına AKP Mardin Milletvekilleri Mehmet Halit Demir ve Gönül Bekin Şahkulubey tepki gösterdi.

AKP Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, zaman kaybından dolayı yaşanacak her riskin sorumlusu olarak başta CHP olmak üzere mayınların temizlenmesine karşı çıkanları gösterdi. Mayınlı arazilerin temizlenmesiyle bölgedeki insanların acılarının son bulacağını iddia eden Demir, "Mayınlardan dolayı sakat kalan yüzlerce kişiye başkalarının eklenme riski çok fazla. Mayın yasasına bu açıdan yaklaşmak gerekiyor. Mayınlı bölgenin temizlenmesinde bizim için önemli olan birinci öncelik insan hayatıdır. Buranın ekonomik getirisi ikinci önceliğimizdir. Bugün dünyanın her yerinde kiralama usulü hayatın her alanında uygulanmaktadır. Biz bölgedeki bu riski kaldırmayı düşünürken, yasaya karşı çıkanlar, bu riskin devamını istemektedir" diye konuştu.

İSRAİL NEFRETİNİ SİYASİ RANTA ÇEVİRDİLER

Muhalefetin, İsrail'e olan nefretini siyasi ranta dönüştürdüğünü belirten Demir, İsrail olayının manipüle edildiğini savundu. Demir, "CHP, toplumun İsrail'e duyduğu nefreti ranta dönüştürdü. Zaten bu yasayı Anayasa Mahkemesine götürmesi de siyasi bir rant" iddiasında bulundu. Yasaya karşı çıkan CHP ve DSP'nin bölgede tek bir milletvekilinin olmadığına işaret eden Demir, "Bölgedeki mayınlar temizlenmedikçe, bölge halkı zulüm ve eziyet görmeye devam edecek" dedi.

50 YILLIK FIRSATI KAÇIRMAYALIM

AKP Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ise, mayın temizleme işinin gecikmesini ülkenin gelişmesi adına büyük bir kayıp olarak gördüğünü söyledi. 50 yıldan beri mayınlanan bu toprakların bölge için bir hazine değerinde olduğunu hatırlatan Şahkulubey, Anayasa Mahkamesinin kararına saygılı olduğunu ve kısmen iptal edilen yasanın mecliste yeniden düzenlenerek yürürlüğe gireceğini belirtti. Mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunun Anayasa Mahkemesine götürülmesinin yasaya olan önyargının bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Şahkulubey, bölgede siyasi bir güce sahip olmayan CHP ve DSP'nin bölge üzerindeki etkisini arttırma hesaplarının ülkeye zarar verdiğini sözlerine ekledi.