Kocaeli"de, ergenlikten beri erkek duyguları hissettiğinden Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesinde kolundan alınan parçayla erkek cinsel organı yapılan genç, mahkeme kararıyla adını Melih E. olarak değiştirerek mavi nüfus cüzdanı aldı. KOÜ Tıp Fakültesi Üroloji Polikliniğine 2006 yılında başvurarak, ergenlik döneminden itibaren kendinde erkek duyguları hissettiğini, ameliyatla erkek olmayı istediğini belirten A.Ö"ye (24) yapılan muayenede, fiziksel bozukluğa rastlanmamıştı. Psikiyatri Ana Bilim Dalınca yapılan tetkiklerde ise A.Ö"ye kendisinde karşı cinsin duygularını hissetmesi anlamına gelen "cinsel kimlik bozukluğu" tanısı konulmuştu. Psikiyatri Ana Bilim Dalının bu bozukluğun psikiyatrik olarak tedavi edilemeyeceği, erkek kimliğine dönüşmesi için cerrahi müdahale gerektiği konusunda rapor düzenlemesinin ardından A.Ö, yasa gereği cerrahi müdahale yapılabilmesi için 2007"de kimliğini değiştirmek üzere Kocaeli 4. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmuş, bu sırada A.Ö"ye erkeklik hormonu tedavisine başlanmıştı. Daha sonra A.Ö"nün göğüsleri, Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim üyelerince erkek göğüs tipine dönüştürülmüştü. Geçen yıl Ağustos ayında 10 saat süren ameliyatın ardından kadın cinsel organı kapatılan A.Ö"ye kolundan alınan parça sıkıştırılıp, damar ve sinirler birleştirilerek erkek cinsel organı ve erkek tipi idrar yolu yapılmıştı. Ameliyatın ardından hastanede 20 gün tedavi gören A.Ö, taburcu edilmişti.

KIZ ARKADAŞI BİLE VAR

Kocaeli 4. Asliye Hukuk Mahkemesine yaptığı başvuru lehte sonuçlanan A.Ö, mahkeme kararıyla Melih E. adını alarak, pembe nüfus kağıdını maviyle değiştirdi. Melih E"nin, yumurtalıklarının yapılabilmesi ve erkeklik organının fonksiyon görmesi için, 2 cerrahi operasyon daha geçirmesi gerekiyor. İşsiz olduğundan maddi imkansızlıklar yaşayan Melih E, ameliyatları yaptırabilmek amacıyla yeşil kart alabilmek için başvuruda bulundu. Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Çulha, ameliyatla ilgili herhangi komplikasyonun olmadığını belirterek, "Melih E. şimdi kendini çok daha iyi hissettiğini, hem kendisinin hem de kız arkadaşının çok daha mutlu olduğunu söyledi" dedi.

2 CERRAHİ OPERASYON DAHA

Erkeklik organının fonksiyon görmesi ve yumurtalıklarının yerleştirilmesi amacıyla Melih E"nin 2 cerrahi operasyon daha geçirmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Çulha, şunları söyledi: "Erkek dış genital organının aktif hale gelmesi ve yumurtalıklar için silikon protez kullanacağız. Bir ya da 2 ay aralıklarla yapmayı planladığımız ameliyatların ilkinde protez yumurtalıkları yerleştireceğiz, ikinci ameliyatta cinsel organına silikon protez yerleştireceğiz. Melih E. ameliyatlardan bir süre sonra üreme olmasa dahi cinsel fonksiyonlarına kavuşabilecek." Melih E"nin durumunun sağlık problemi olduğunu, bu nedenle sarf ve tedavi masraflarının alabilirse yeşil kartla karşılanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Çulha, iki ameliyat için 4 bin avro tutarında cerrahi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Milliyet