Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından bir yıl süre ile Plaj ve Marinalara asılan Mavi Bayrak ödüllerinin 2009 yılında asılacak plaj ve marinaları açıklandı. Aydın"da 2008 yılında 16 olan Mavi Bayraklı plajların sayısı bu yıl 20"ye yükselirken, Didim"de 2008 yılında 6 olan Mavi Bayraklı plajlar bu yılda Mavi Bayraklarını korudu. Didim"de geçen yılki Mavi Bayrak sayısı bu yılda değişmezken, Kuşadası"nda 2008 yılında 10 olan Mavi Bayraklı plajların sayısı bu yıl 13"e yükseldi. Aydın"da geçtiğimiz yıl 1 olan Mavi Bayraklı Marina sayısı ise bu yıl yine 1"de kaldı.
Bir yıl süre ile verilen ve her yıl ilk müracaatmış gibi değerlendirilen plaj ve marinalar, öncelikle ulusal ve daha sonra da "Uluslararası Jüri" tarafından incelenerek, Mavi Bayrak Programı kapsamında plajların düzenli kontrolü sağlanıyor. Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 15 gün ara ile deniz suyu analizleri, katı atıkların geri dönüşümü uygulaması ve düzenli çöp depo alanlarına taşınması gibi uygulamalar gerçekleştirilerek, plajlar için 27, marinalar için 22 kriter oluşturuluyor. Mavi Bayrak alabilmek için aranan kriterler arasında çevre eğitimi ve bilgilendirme, yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi ve can güvenliği gibi kriterlerin ön plana çıktığı öğrenildi.
Aydın"nın mavi bayraklı plajları: Didim; Altınkum Plajı, Oteller Önü Plajı, Club Patio (Lookea Didim), Club Tarhan, 3. Koy Plajı, Sahte Cennet. Kuşadas; Tusan Otel, Kuştur Tatil Köyü, Kadınlar Denizi, Pine Bay Hotel, Korumar Otel, Adakule Otel, Ömer Tatil Köyü, Prelude Otel, Ephesia Holiday Beach Club, Ephesia Otel, Grand Blue Sky Otel, Green Beach Club, İmbat Otel. Mavi Bayraklı marinalar; Kuşadası; Setur Kuşadası Marina.