* 28 yaşında evlenip ayrılmış bir kadınım. Evliliğimde, diğer sorunlar dışında cinsel yaşamım da hiç iyi gitmedi. Evliliğim boyunca hiç orgazm olamadım. Bir süredir yeni bir ilişkim var, her şey de iyi gidiyor. Ancak yine orgazm olamıyorum. Sadece mastürbasyon yaparak orgazm olabiliyorum. İlişki sırasında orgazm olabilmek için ne yapabilirim?
Kötü giden bir ilişki sonucu mastürbasyona yönelmiş ve ona şartlanmışsınız. Şimdi yeni arkadaşınızla olan ilişkiden zevk almanıza rağmen, alıştığınız sistem olan mastürbasyonla mukayese etmeye çalışıyorsunuz. Mastürbasyon sınırsızdır, süresi, karşı tarafın performansı yoktur. İstediğiniz, hissetmek istediğiniz her şeyi yaşarsınız ve yaşayan hiç bir kimse o hazzı size veremez. Bu nedenle mastürbasyonla keyif alan birisinin normal ilişkiden zevk alması çok zordur. Bence yapmanız gereken en doğru şey psikolojik destek almanız.

* Merhaba, regliyken ilişkiye girmemin ne gibi bir sakıncası var?
Adetliyken ilişkiye girince mikrop kapma riski artabilir, ama düzenli partnerinizse bir zararı yoktur.

Sık sık takip
* 6 yıllık evli bir kadınım. Çocuk için yumurtlama tedavisi görüyorum. Benim sormak istediğim gebelik oluştuğunda nelere dikkat etmek gerekir?
Yumurtlama tedavisi ve aşılama yoluyla sağlanan gebeliklerin özellikle 3-4 ayda daha sıkı takibi gerekir. Bu tür tedavilerde çoğul gebelik olasılığı da yüksektir. Ayrıca gebeliği kolaylaştıran bu tür tedavilerde düşük olasılığının da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle gerek muayene ve ultrason gerekse hormon ve diğer ilaçlarla gebelik takviyesi uygulanmalıdır.

Mutlaka bir doktora gidin...
* 30 yaşında bekar bir kadınım. Bir ay sonra evleneceğim. Evlilik öncesi hiç cinsel deneyimim olmadı. Bir sağlık problemim yok ve herhangi bir ilaç kullanmıyorum. Bana gebelikten korunmak için bana önerebileceğiniz yöntem nedir?
Gebelikten korunmak için tercih edilebilecek yönteme karar verebilmek için muayene olmanız ve tahlil yaptırmanız gereklidir.

* Merhaba, 40 yaşında ve evli bir kadınım. İlişki sırasında hiç ıslanamıyorum. Bu nedenle de ilişki sırasında çok ağrım oluyor. Bana bir ilaç önerir misiniz?
Öncelikle bir jinekologa başvurmanızı öneririm. Bu tür şikayetler için ilişki öncesinde kullanılan vajinal kremler (kayganlaştırıcı kremler) vardır. Bu ilaçlar şikayetlerinizi azaltacaktır. Ancak yine de bir jinekoloji muayenesini öneririm. manızı öneririm.

Penis eğriliği var
* Penisim ilişki sırasında penisimin baş kısmı sola kayma yapıyor, bu da beni çok rahatsız ediyor. Bunun için ameliyat olmam önerildi. Bu ameliyatın riski nedir? Ameliyat sonrasında herhangi bir sorun olur mu?
Penis eğriliği ameliyatla düzeltilebilir. Ancak sorularınıza net cevaplar verebilmemiz için sizin muayene olmanız gerekir. Doğru şekilde yapıldığında herhangi bir riski olan ameliyatlar değildir.

Vajinanız uyum sağlar
* Boyum normalden kısa. Erkek arkadaşım boyu da normalden uzun. Ben ilişki sırasında sorun yaşamaktan korkuyorum. Bunun için yapabileceğim bir şey var mı?
Kadın vajinası penis boyutuna göre uyum sağlamaktadır. Ancak cinsel ilişki esnasında partnerde strese bağlı kasılma olayı olursa ilişki m ümkün olmayabilir. Ayrıca ilişki esnasında kayganlaştırıcı gibi (su bazlı kremler) kullanarak ilişkiyi kolaylaştırabilirsiniz.

Testisiniz yukarı kaçmış...
* Testislerimden soldaki aşağı inmemiştim, bu nedenle ameliyat olsum. Şu anda 26 yaşındayım. Ameliyattan sonra iki testisim de hiç aşağıya inmiyorlar, hep yukarda duruyorlar. Bu nedenle çok ağrım oluyor. Tekrar doktora gitmelimiyim? Yardımcı olur musunuz?
İnmemiş testis operasyonları sonrası bazen başarısızlık olabilir ve testis tekrar yukarı kaçabilir. Kesin karar için en kısa zamanda Üroloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim.

Sertleşme sorunu olmaz...
* Bir yıl önce kapalı prostat ameliyatı oldum. Önce şikayetlerim düzeldi, ancak aynı şikayetler yine başladı. Çok sık idrara çıkıyorum, idrarımı tam yapamıyorum. Ayrıca ameliyat sonrası bir süre sertleşme sorunu bir yaşadım, sonra düzeldi. Bu da ameliyata bağlı olabilir mi?
Ameliyat sonrası şikayetlerinizin yeniden başlamasının iki nedeni olabilir. Ya prostat dokusunun tamamı ameliyat sırasında alınamamış olabilir ya da prostat ameliyatı sonrası idrar yolunda darlık oluşmuş olabilir. Prostat operasyonu sonrası sertleşme sorunu çok az görülür. / saklambaç