Mayo Clinic'te yer alan habere göre, grip virüsleri, hasta kişinin öksürüğündeki, hapşırığındaki damlaların ya da konuşurken etrafa saçılan zerreciklerin hava yoluyla yayılmasıyla bulaşıyor. Siz bu zerrecikleri doğrudan soluyorsunuz ya da mikropları telefon, bilgisayar klavyesi gibi eşyalardan toplayıp gözünüze, burnunuza ya da ağzınıza sürüyorsunuz.

Grip maskeleri havayoluyla gelen mikropları engellemeye yardım ettiğini ve aynı zamanda mikropların ellerinizden ağzınıza ya da burnunuza geçmesini engellediğini söyleyen uzmanlar, gribi önlemede en iyi yolun grip aşısı olduğunu belirtiyorlar.

"The Journal of Infectious Diseases" isimli dergide yayınlanan son çalışmada, maske takmak ve el temizleme jellerinin grip sayısını azaltmaya yardımcı olduğu belirlendi. Ancak sadece yüz maskesi kullanan grupta da gribin önlenebildiği, fakat el hijyeni ve yüz maskesinin birlikte kullanımı kadar etkili olmadığı tespit edildi.

Kolej yatakhanesi, huzurevi ya da askeri kışlalar gibi toplu yerlerde yaşayan insanların gribe yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen araştırmacılar, buralardaki insanların gribe yakalanmış insanlarla daha fazla temas ettiklerini açıkladılar.