Resmi olarak açıklamasa bile İzmir"de yarışa mevcut belediye başkanı Aziz Kocaoğlu ile girecek olan CHP lideri Baykal"ın bu kararı almasında, masasındaki anketin etkili olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde parti dışından Baykal"ın güvendiği birileri tarafından kendisine ulaştırılan ankete göre CHP İzmir"de AKP"yi ikiye katlamış durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yapılan ankete göre CHP yüzde 46.7 oy oranına sahip gözüküyor. AKP"nin oy oranı ise yüzde 23.2 oranında. Aziz Kocaoğlu"nun aday gösterilmesi durumunda CHP"ye oy vereceğini söyleyen diğer partilere mensup seçmenlerin yüksekliği de dikkatlerden kaçmadı. Ankete göre genel seçimlerde DTP"ye oy veren seçmenin yüzde 50"si, MHP"ye oy veren seçmenin yüzde 47"si, AKP"ye oy veren seçmenin yüzde 20"si, DP"ye oy veren seçmenin ise yüzde 65"i Kocaoğlu"na oy vereceğini belirtiyor. Ankette CHP"nin Konak, Bornova, Çiğli, Karşıyaka gibi metropol ilçelerde de açık ara önde çıktığı görülüyor.

Yerel seçim iktidar bile değiştirebilir

Önceki akşam bir grup gazeteciyle sohbeti sırasında yerel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Baykal, İzmir, Trabzon ve Çankaya"da AKP"nin hiç şansı olmadığını düşünüyor: “Başbakan buraları alacağız diyordu artık sustu. O da anladı ki bu mümkün değil. Şimdi elindeki illeri koruma derdinde. AKP"nin Türkiye genelinde oyu düşerse ki düşecek kimse tutamaz bunları, giderler. İktidarlar yerel seçimlerde oylarını her zaman arttırırlar. Hükümetteyken yerel seçimde oy kaybeden parti iktidarını da kaybeder. AKP, 2002 seçimlerinde yüzde 34 oy aldı. 2004 yerel seçimlerinde yüzde 41. Yani 7 puan oyunu arttırdı. 2007"de yüzde 47 oy aldı. Eğer oylarını 47"nin üzerine çıkartamaz düşürürse başarısız demektir. Oyları düştüğü anda da meşruiyetleri tartışılır hale gelir.” Anadolu gezilerinde gördüğü ilgiden büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Baykal, “Sorunların çözümü konusunda milletin umudu kalmadı. Gördüğümüz ilgi de bunu gösteriyor” dedi. CHP lideri, Türkiye"nin iç ve dış siyasi ve ekonomik sorunlarının çözümü için bir an önce AKP iktidarından kurtulması gerektiğine dikkat çekti ve neden “Bu seçim iktidar bile değiştirir, genel seçim getirir” dediğini, yerel seçimlerin hangi anlamda önemli olduğunu da şöyle anlattı:

İktidar çürüdü, fay hattı kırılmaya başladı

“Yerel seçim sonuçlarına göre bir genel seçim olur mu, ne zaman olur bilemiyoruz. 2009 içinde bir seçim olur mu onu da bilemeyiz. Ancak iktidar bir çürümeye girdi, iktidar kaymakta. Bunu dile getirmeye çalışıyorum, vatandaşıma bunu anlatıyorum. Eğer iktidarda kayma olduğu görülürse, vatandaş buna inanırsa, çok güçlü olan bu iktidarın da yıkılabileceği kafalara girmeye başlarsa seçimde herkes görevini daha rahat yapar. İşte o zaman genel seçim konuşulmaya başlanır. AKP, oyu düşerse bir daha toparlanamaz. AKP böyle bir parti. İktidara göre kurgulanmış, iktidara endeksli yaşayan bir parti. Gideceğini gördüğü anda, AKP"lileri bile bir arada tutmak zor olur. Başbakan bile bir süre önce, ” İkinci parti olursak bırakırım “ demedi mi. Bu sözün arkasında işte bu psikoloji var. Yerel seçimlerde iktidarlar her zaman oyunu artırırlar. Önümüzdeki yerel seçimler bu açıdan çok önemli. AKP içinde fay hattı kırılmaya başladı. Ankara"da da bu görülüyor. Bunu vatandaşımız görürse, buna inanırsa değerlendirmesini de ona göre yapar. Bu seçim, Türkiye"nin geleceğini belirleyecek bir seçim. Herkesin ona göre karar vermesi lazım.”

BAYKAL"DAN YENİ YIL MESAJI: Ananı da al sandığa gel

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ilginç bir yeni yıl mesajı verdi. “Yeni yılın; kirlilikten, ırka, dine, dile, mezhebe dayalı hesaplaşmalardan ve savaşlardan uzak bir yıl olması” dileğinde bulunan Deniz Baykal, yeni yıl mesajında, 2009"un yokluktan, yoksulluktan, işsizlikten, çaresizlikten daha az söz edilen ve yarınlara umutla bakılabilen bir yıl olması için milleti bir kez daha özgür iradesiyle geleceğini belirlemeye çağırdı: “İçeride ve dışarıda birilerinin, birliğimizin, bütünlüğümüzün, "pususuna yattıkları", laik cumhuriyetimize de "arkadan çelme takıldığı" görülsün, bilinsin. Bilinsin ki yeni yıllarda ulusumuzun başı dik olsun. Bunu sağlamak ve Türkiye"mize sahip çıkmak için 2009 yılında da kardeşçe yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Yeni yılı selamlarken, hepinizi sevgiyle kucaklıyor, vatandaşına, "çek git" diyenlere inat, "gitmek yok, ananı da al 2009"da sandık başına gel" diyorum. Gel ki "ananı da al git" diyene haddini bildiresin. Sandığa gel ki vatandaşına, "çek git" diyebilen sorumsuz zihniyet gitsin.” Baykal, başta Filistinliler olmak üzere 2009"u gözyaşlarıyla karşılayanların acılarını ve üzüntülerini de yüreğinde hissettiğini de mesajında ifade etti.