TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ''Avrupa ile Asya ve Ortadoğu ülkeleri arasında köprü konumundaki ülkemizden yapılacak taşımalarda kesintisiz hizmet sunulabilmesi için MARMARAY ile Kars-Tiflis-Bakü projeleri 2013 sonunda tamamlanacak'' dedi.

Karaman, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkelerinin demiryolu yetkililerinin katılımıyla düzenlenen 1. Demiryolu Kuruluşları Başkanları Toplantısı'nda, teşkilatın üye ülkeleri arasında ekonomi, finans, ticaret, turizm, sanayi, inşaat gibi birçok alanda işbirliğinin söz konusu olduğunu belirterek, bu çalışmalara ulaştırma özellikle de demiryolu sektörünün eklenmesinin uzun süre aldığını söyledi.

20 Ocak 2002'de İstanbul-Almata ve 2 Ağustos 2010'da ise İstanbul-İslamabad konteyner treninin düzenli seferlerine başladığını anımsatan Karaman, her iki parkurda çalışan konteyner trenlerinin bir türlü istenilen seviyeye gelmediğini vurguladı.

Türkiye ve TCDD'nin denize çıkışı olmayan Orta Asya ülkelerinin dünya ticaret merkezlerine açılımlarını sağlayacak ulaştırma hatlarının geliştirilmesi ve eksik hatların tamamlanması yönünde aktif bir tutum izlediğini bildiren Karaman, şunları kaydetti:

''Çin Halk Cumhuriyeti sınırlarından Balkanların doğusuna kadar geniş bir coğrafyayı kapsayan bu alan ulaştırma açısından da müthiş bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelin çok altında olduğumuz gerçeğini görmeli ve önümüze çıkan engelleri aşmalıyız. Bu potansiyele de en ucuz, en kısa, en ekonomik , en çevreci ve en hızlı taşıma modu olan demiryolu ile ulaşmalıyız. Avrupa ile Asya ve Ortadoğu ülkeleri arasında köprü konumunda olan ülkemizin üzerinden yapılacak taşımalarda kesintisiz olarak hizmet sunulabilmesi için Marmaray Projesi ve Kars-Tiflis-Bakü Projesi 2013 yılı sonunda tamamlanacak. İki kıtayı deniz altından birbirine bağlama özelliği ile dünyada bir ilk olan Marmaray Projesi'nin tamamlanması ve saydığımız bu bağlantıların hayata geçirilmesi ile Çin'den ve Orta Doğu'dan Avrupa'ya direkt demiryolu bağlantısı sağlanacak.''

Azerbaycan, Pakistan, Afganistan, İran, Türkmenistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan'dan üst düzey yetkililerin katıldığı EİT toplantısı yarın da devam edecek.