TÜRK insanı yılda ortalama 9.4 kez alışverişe çıkıyor. AB grubunda ise market alışverişi daha çok: Yılda 14 kez. AB grubunun market alışverişinde yıllık ortalama harcaması 241 YTL. DE grubunda bu rakam 56 YTL"ye kadar düşüyor. Türkiye ortalaması 137 YTL. TANSAŞ müşterisinin yüzde 14"ü üniversite ve yüksekokul mezunu. TESCD-Kipa"da en çok et mamulleri, süt çeşitleri, bisküvi, peynir ve makarnalar satılıyor.

IPSOS KMG tarafından zincir marketler arasında yapılan araştırmaya göre, Migros AB gelir grubundaki tüketicilere ulaşırken müşterileri hızlı tüketim ürünlerine yılda 137 YTL harcıyor. Tesco Kipa"da bu rakam 251 YTL"yi buluyor

AB sosyo ekonomik grubundaki Türk tüketicilerin yüzde 80.3"ü en az bir kere Migros"tan alışveriş yaparken en çok harcamayı ise yıllık 435 YTL"yle Tesco Kipa"da gerçekleştirdi. Tesco Kipa"da hızlı tüketim ürünlerine yılda ortalama 251 YTL harcandı.

IPSOS KMG tarafından hazırlanan "Yöneticinin Ulusal Zincirler Rehberi" raporuna göre, bir Migros müşterisi yılda 9.4 kez alışverişe giderek her bir seferde 14.9 YTL olmak üzere Migros mağazalarına yılda 137 YTL bıraktı. Diğer perakendecilere kıyasla en fazla Migros"un AB gelir grubundaki hanelere ulaştığı gözlenirken hanelerin yüzde 53"üne ulaşan BİM"de yıllık ortalama harcama miktarı 196 YTL şeklinde gerçekleşti. Bu rakamlar Tansaş"ta 225 YTL, Dia"da 129 YTL, Şok"ta 91 YTL, Carrefour"da 84 YTL şeklinde oluştu. Ipsos KMG"nin Migros, Carrefour, Tansaş, BİM, Dia, Şok ve Tesco Kipa"yı kapsadığı araştırması, 34 şehirde 6 bin 169 hane üzerinde Ekim 2006-Eylül 2007 dönemi verileri üzerinde yapıldı.

Araştırmada Carrefour"un cirosunun yarıya yakınının AB gelir grubu tarafından gerçekleştirildiği dikkat çekerken BİM"den alışveriş yapanların diğer zincirlere kıyasla daha düşük profile sahip olduğu saptandı. Ayrıca market markaları BİM"de yapılan harcamanın yüzde 56.6"sını oluşturdu. Dia"da ise toplam hızlı tüketim ürünleri cirosunun üçte birinden fazlasını market markalı ürünler oluşturuyor.

Migros % 2.7"yi buldu

Diğer perakendecilere kıyasla, en fazla Migros, AB hanelere ulaşıyor. Son bir yılda hızlı tüketim ürünlerine yapılan harcamanın yüzde 2.7"si Migros"ta gerçekleşti.

Diğer ulusal zincirlere kıyasla Carrefour harcamalarında temizlik ürünlerinin payı yüksekken, içeceklerin payı düşük. Hızlı tüketim ürünlerine yapılan harcamanın yüzde 2.1"i Carrefour"da gerçekleşti.

Alışveriş başına en yüksek harcama değeri Carrefour"da

* Hanelerin yüzde 24.3"üne erişen Carrefour, diğer ulusal zincirlere kıyasla en düşük ziyaret sıklığı ve en yüksek alışveriş başına harcama değerlerine sahip. ü

* Hanelerin yüzde 20.6"sı, Tansaş"tan hızlı tüketim ürünü alışverişi yaptı.

* Şok"taki hızlı tüketim ürünleri toplam harcamalarının yüzde 64"ünü gıda oluşturdu.

* Hızlı tüketim ürünlerine yapılan harcamanın yüzde 1.1"i Tesco Kipa"da gerçekleştirildi.

* Hanelerin yüzde 9.6"sı Tesco Kipa"dan hızlı tüketim ürünü alışverişi yaptı ve bu hanelerden her biri ortalama olarak 251 YTL harcadı. Tesco Kipa"dan alışveriş yapanların gelir dağılımı, Türkiye ortalamasına daha yakın bir görüntü sergiledi.