Askeri birliklerde bir yazı vardır: “Vatanını en çok seven işini en iyi yapandır” diye. İşte işini en iyi yapan, severek yapan bir sanatçı arıyorsanız; kendini sanata ve öğrencilerine adayan Şükrü Kara hocamı tereddütsüz örnek gösterebiliriz.

Şükrü Kara ressam. 1984 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü mezunu. Gençliğinden itibaren plastik sanatlarla iç içe yaşamakta, sanat sanki onun yaşam biçimi. Aynı zamanda kendisinin heykel çalışmaları da var. Bir örnek verelim, Efeler İlçesi Barış Selçuk Parkı içinde “gazete okuyan adam heykeli” onun eseri.

Kendisinin her zaman gururla söylediği gibi kendisi Denizli Çal’dan. Denizli Çal doğumlu, ilk orta ve lise eğitimini de Çal’da tamamladı. 1977 yılında girdiği üniversiteden 1984 yılında Lisans ve yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak ayrıldı. Aynı yıl Van yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne okutman olarak göreve başladı. Burada geçen dokuz yıllık okutmanlık süresince yüzlerce sanatçı öğrenci yetiştirip 1993 yılında yeni kurulmuş olan Adnan Menderes Üniversitesi’ne atandı. Sekiz yıllık okutmanlık görevinden sonra2001 yılında yardımcı doçent oldu.

Adnan Menderes Üniversitesi’nde hem öğrenci yetiştirdi, hem değişik idari görevlerde bulundu. Bu görevler arasında Dekan Yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı, Fakülte Kurulu Üyeliği, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, Anabilim Dalı Başkanlığı, Erasmus Koordinatörlüğü gibi görevler bulunmakta. Öğretmenlik uygulamalarından atölye derslerine, yaratıcılık eğitiminden sanat ve estetik derslerine kadar onlarca farklı konularda öğrencilere dersler verdi. Ayrıca güzel sanatlar lisesine ve güzel sanatlar fakültelerine hazırlık kursları verip yüzlerce öğrencinin eğitiminde aktif rol oynadı. 

sukru-kara-hoca.jpg

Aydın ilinde yüksel Yalova güzel Sanatlar Lisesi kurulduysa bunu Şükrü Kara hocaya borçluyuz. Halen aynı üniversitede çalışmakta. Sanat alanında uluslararası bildirilere imza attı. Her şeyden önemlisi tüm zorluklara rağmen tek başına uluslararası Wiacamp Sanat ve Bilim Kampı’nı on yıldır düzenlemeyi başardı. Uluslararası Gazimağusa Sanat Festivali, Orontes 3. Uluslararası Çağdaş Sanat Festival ve Çalıştayı, Ansam Kültür Derneği 3.Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali ve Çalıştayı, Aydınlı Sanatçılar Resim ve Heykel Sergisi, 7 den 70 e Kasımda Aşk Farklıdır Karma sergisi, Cumhuriyet Bayramı 100 Eser 100 Sanatçı Yüzleşme, Eylül Akşamları, Mustafa Kemal Atatürk Bornova’da, Türkiye’de Kadın Olmak, gibi onlarca sergi ve çalıştaya katıldı.

Bu yıl onuncusu düzenlenen uluslararası Wiacamp Sanat ve Bilim kampı’nı yüze yakın sanatçının katılımı ile Didim ilçesinde gerçekleştirdi. Dün itibarı ile üretilen eserler Altınkum’da sergilendi. Bu çalışması ile belediyelerin bile tek başına gerçekleştiremeyeceği ölçekteki bir sanat çalıştayını gerçekleştirerek işini ne denli sevip sahip çıktığını herkese gösterdi. Sanat katkı ve hizmet ödülü olarak çeşitli ödüllere layık görüldü. Ama onun gibi marjinal sanatçıların ödülü öğrenci yetiştirmek ve sanatsal etkinlikler düzenleyerek sanat eseri üretmek olduğu için bu ödüllere hiçbir zaman değer vermedi. Toplumsal olaylar ve değerler hep önceliği oldu. 

Şükrü Kara sanat ve eğitim yaşamı boyunca önemli işlere imza atmasını bildi. Hatta oğlunun kaza sonucu vefat etmesi bile onun sanata ve eğitime verdiği önemi azaltmadı, aksine yaşadığı acı onu sanata daha da bağladı. Her şartta kendisinde olan sanat sevdası yüzünden ona “marjinal sanatçı” diyoruz. Onun gibi insanlara değer verilmeli, kendisinin yaptığı çalışmalar desteklenmeli, kent için çalışma yapmaları için yüreklendirilmelidir. Böylece hem daha fazla sayıda öğrenci yetiştirecek, hem de kentimize değişik sanatsal eserler bırakabileceklerdir.

Dünyada sanat ile ön plana çıkan kentlerin varlığı hepimiz tarafından bilinmektedir. Şükrü Kara gibi sanatçılar desteklenerek kentimizin sanat ile anılan kent olması kolaylıkla sağlanabilir. Hocama sanata ve eğitime yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

 “Sanat görüneni yansıtmaz; görünür kılar.” (Paul Klee)

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE! Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!