Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, bankaların halkın menfaatlerine dönül hareket etmemeleri halinde vatandaşların yeniden paralarını yastık altına koymaya başlayacağını iddia etti.
Türkiye"nin yakın tarihinde bankacılıkla ilgili çok önemli olay, değişim ve sorunlarının yaşandığını savunan Süleyman Algün, “1999 ve 2001 krizlerinde bankalar o kadar yüksek faiz ödüyorlardı ki, hatta bir banka 250 liraya bile yüksek faiz diye reklamlar yapıyordu. Sonraki aşamaya baktığımızda bu bankaların nerdeyse tamamına yakını ya yönetim değişikliğine gitti ya da uluslararası sermayeler satın aldı, yani el değiştirdiler. Özellikle 2005 yıllarından bu yana bankalar ve katılım bankaları halkımızdan çok uygun oranlarla topladıkları mevduatlara karşılık verdikleri faiz ve kar payları çok düşük kalmıştır. Bunun yanı sıra özellikle kredi kartları ile halk adeta soyulmuştur ve halen soyulmaya devam etmektedirler. Bankaların ilgili kanunlarında menfaatlerine uygun her kanun en üst düzeyde uygulama yapılırken, halkın menfaatine olan kanun ve kuralara riayet etmemekte ısrar ediyorlar” dedi.
Bankaların ekonomiye katkısının sadece maaşlı insanlara kredi vermekle sınırlı olması halinde bunun sadece tüketime katkısı olacağını ileri süren Algün, “Oysa üretime katkı verseler üretim artar. Bankalar gerçekten ekonominin temel taşı olmalıdır. Eğer fakirden toplayıp zengine peşkeş çekme anlayışı devam ederse ki birçok insan bankalardan nefret eder hale gelmiştir, yine uzun vadede insanlar paralarını yastık altına sokacaklardır. Gerçi banka yönetimleri halkımızın zaaflarını çözmüştür. Konularında artık kendini aşmışlardır, ama herkesin bir hesabı var ise Allah"ın da bir hesabı her zaman vardır. Hiç kimse farkına bile varmadan, bir gün her şey aslına dönüverir. Özellikle kredi kartlarında halen uygulanan yıllık nerdeyse yüzde 50"ye varan faizler birçok ocağı söndürmeye devam ediyor. Diğer yandan kart konusunda birlik kuran bankalar boy boy reklamlarla kartların ekonomiye katkısını anlatarak kartın güzel yanlarını anlatmaya çalışıyorlar” diye konuştu.