Murat Akagündüz’ün Cehennem-Cennet adlı kişisel sergisi 16 Mart-28 Nisan tarihleri arasında Galeri Manâ’da yer alıyor.

Sergide yer alan Yurt-Anadolu serisi resimleri, sanatçının Anadolu seyahatleri sırasında gerçekleştirdiği çizimler, çektiği fotoğraflar aracılığıyla ve kişisel belleğinin süzgecinden geçerek üretilmiş manzara resimleri. Bu anlamda Akagündüz, Türkiye’de gerek Osmanlı İmparatorluğu’nun batılılaşma politikalarına, gerek Cumhuriyet döneminin ulusal kimlik politikalarına paralel olarak gelişmiş olan peyzaj türünü yeniden yorumluyor. Böylelikle çoğu zaman “naif” olarak betimlenen Anadolu manzara resimlerinin tarihindeki kurumsal ideolojik güdümü ortaya koyarken diğer yandan türün olanaklarını genişleterek bugünün terk edilmiş, ıssızlaşmış Anadolu manzaraları üzerinden bu coğrafyanın toplumsal ve kültürel gerçekliklerine ve erozyona uğramakta olan bir toplumsal belleğe dair yeni bir anlatı kurguluyor.

Beral Madra, Emre Baykal ve Tanıl Bora tarafından kaleme alınan yazılarla Akagündüz’ün sanatsal üretimine retrospektif bakış sunan bir kitap sergiye eşlik edecektir.

1970 İzmit doğumlu Murat Akagündüz, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu. Hafriyat grubunun kurucularından olan sanatçı İstanbul’da yaşamakta ve çalışmaktadır. Eserleri bugüne dek Arter, İstanbul Modern, Aksanat ve 9. İstanbul Bienali’nde sergilenmiş olan Akagündüz 2012 sonbaharında Paris’teki Centre Culturel Espace Louis Vuitton’da bir karma sergiye katılacaktır.

Galeri Manâ Tophane’de 19. Yüzyıldan kalma bir un değirmeni binasında, 400 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Mehveş Arıburnu tarafından 2011’de kurulan galeri hem Türkiye’den, hem de yurtdışından genç kuşak ve tanınmış sanatçılarla çalışıyor. Galeri Manâ, sanatsal programı üzerinden, günümüzde üretilen sanatı belirli sosyal, politik ve kültürel bağlamlar içinde anlamlandırmanın yollarını araştırmayı amaçlıyor. 2012’de ekibi yenilenen Galeri Manâ’nın sanatsal programını İranlı- Amerikalı uluslararası küratör Abaseh Mirvali yönetirken, galeri direktörlüğünü Arzu Komili üstleniyor.

Galeri Manâ salı-cumartesi günleri 11:00 -18:00 arası ziyarete açıktır.