Açıklamada, Türkiye'de, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen mantarlardan dolayı meydana gelebilecek zehirlenmelere karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.
Zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmenin çok zor olduğu dikkat çekilen açıklamada, şu hususlara yer verildi:
''Ancak uzmanlar tarafından mikroskobik incelemeler sonucu ayırt edilebilen mantarların bilinçsizce toplanıp yenilmesi halk sağlığı açısından önemli bir problemdir. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi önemlidir. Ülkemizde mantar zehirlenmeleri önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını devam ettirmektedir. Zehirli veya yenilen mantarlar konusunda toplumsal bilincin oluşması ile mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde önemli bir oranda azalma olacaktır.
Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırt edebilmek oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Bu nedenle, kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarları yemeyin, bu mantarlar öldürücüdür.''
Açıklamada, mantar zehirlenmelerinde, kardiyovasküler bozukluklar,çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş,solunum ve dolaşım yetersizliği görüldüğü, mantar zehirlenmelerinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiği duyuruldu.