Güney Kore, Kuzey Kore'nin iki ülke liderleri arasında  eylül ayında yapılan görüşme sonrası jest olarak gönderdiği mantarlara  mandalinayla karşılık verdi. 

Yonhap ajansının Güney Kore Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan  açıklamaya dayandırdığı haberinde, Devlet Başkanı Moon Jae-in'in eylül ayındaki  Pyongyang temaslarının ardından Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ülkeye  gönderdiği mantarlara karşılık kuzey komşusuna hediye olarak 200 ton mandalina  gönderdiği belirtildi.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kim Eui-kyeom tarafından basına yapılan  yazılı açıklamada, meyveleri taşıyan Güney Kore kargo uçaklarının Pyongyang'a  gitmek üzere Jeju adasından havalandığı bildirildi.

Açıklamada, gönderinin teslimatını denetlemek üzere Güney Kore  Birleşme Bakanı Yardımcısı Chun Hae-sung ile birleşme politikalarından sorumlu  Devlet Başkanlığı Sekreteri Suh Ho'nun da uçaklardan birinde bulunduğu ifade  edildi.

Dört ayrı sevkiyatta gönderilen, 20 bin kutuda paketlenmiş  mandalinaların hem mevsimi hem de Kuzey Kore'de nadir bulunan bir meyve çeşidi  olduğu için tercih edildiği kaydedildi.

Hükümet, Kuzey'in mantar jestine karşılık yapılan teslimatın, meyvenin  yaptırım kapsamında olmaması nedeniyle Kuzey Kore'ye yönelik çeşitli uluslararası  yaptırımları ihlal etmediğini ve bunun, herhangi bir şarta veya yükümlülüğe bağlı  olmadan karşılıklı bir hediyeleşme olduğunu belirtti.