Ülkemizin en büyük sorunlarından birisi eğitimdeki plansızlıktır. Ne yazık ki adeta yaz boz tahtasına dönen eğitim sistemimiz bir türlü isteneni vermemektedir. Özellikle lise eğitiminde kafa karışıklığımız giderek daha büyük sorunlar yaratmaktadır. Mesleki eğitimi göz ardı ediyoruz ve ara eleman sıkıntısı çekiyoruz. Çeşitli boyuttaki sanayi kuruluşları teknik eleman sıkıntısı çekerken binlerce üniversite mezunu iş bulamama sıkıntısı yaşamaktadır.

İşte Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından kurulan ve özel okul statüsünde olan MOSTEM sanayinin ihtiyaç duyduğu mesleki eğitimi öğrencilerine sunarak büyük bir başarı elde ediyor. "İş arayan değil, iş'te aranan, toplumda saygın insan" parolası ile öğrenci yetiştiren okulun öğrencileri mezun olduklarında hemen iş bulmaktadır.

MOSTEM, Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde yaptırılarak bir protokolle Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiş ve 2010 yılında eğitim öğretime başlamıştır.

2012 Yılında OSB Bölgeleri'nin özel meslek liseleri açmalarını teşvik eden yasa ve mevzuat oluştuktan sonra sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve gençlerin istihdam olanaklarının hızlandırılması düşüncesinden hareketle okulun Milli Eğitim Bakanlığı’na 49 yıllığına devri ile ilgili protokole ek protokol yapılarak okulun MOSB’un işletmesinde özel okul statüsüne kavuşturulması sağlanmıştır.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi sınırları içinde bulunan okulun toplam kampüs alanı 20.000 metrekare olup, 8896 metrekaresi kapalı alan olarak kullanılmaktadır. Okulun Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi programlarında; Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Elektrik Elektronik Teknolojileri ve Makine Teknolojisi alanlarında eğitim öğretim verilmekte olup, MOSB işletmelerinde uygulanan işgücü ihtiyaç analizi sonuçlarına göre yeni alanların da açılması planlanmaktadır.

Resmi statüde iken de okulun donanımının %90 ı MOSB tarafından karşılanmış olup, özel statüye kavuştuktan sonra donanım daha da geliştirilmiştir. (Eğitim setleri, makine araç-gereçleri, akıllı tahtalar, öğrenci dolapları, iş önlükleri, otomatik alışveriş makineleri vb.)

MOSTEM, bir meslek lisesinde olması gereken tüm birimleri bünyesinde barındıran, eğitim ortamlarının çapa uygun olduğu ender okullardan birisidir. Okul bünyesinde son teknolojileri içeren atölyeler, modern öğrenci derslikler, öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun dinlenme ve beslenme alanları, gençlerin ihtiyaçlarına yönelik spor alanları, proje çalışma odaları bulunmaktadır. Öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri ve vizyon sahibi olmaları için yurt dışından kardeş okulları, kendi öğrencileri için kurdukları uzaktan eğitim sistemi, çeşitli kurum ve kuruluşlarla sağlam temellere dayanan işbirliği, başta TÜBİTAK olmak üzere çeşitli platformlarda yaptıkları eşsiz projeler, etkin kullanılan mezun öğrenci sistemi okulun başarısına katkı yapan diğer unsurlardır.

Bu tür okulların sayısının artırılması sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını ortadan kaldıracak, genç nüfus içinde işsizlik oranını düşürecek, sanayi üretiminde artış yaratacaktır. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür okulları teşvik etmesi yerinde olacaktır. Böylece "Kazan kazan" ile herkes kazanmış olacaktır.

"Eğitimin kökleri acı meyveleri tatlıdır." (Aristoteles)