Manipülasyonda bulunan kişiler 2-5 yıl, SPK’ya bilgi vermeyenler de 1-3 yıl hapisle cezalandırılacak. Tasarıyla “piyasa bozucu” eylemde bulunanlara da 500 bin liraya kadar para cezası geliyor. Meclis’e sunulan SPK Tasarısı ile idari para cezalarının uygulanmasıyla ilgili karşılaşılan sorunların aşılmasını sağlayacak yasal altyapı oluşturuluyor. Ağır cezalarla dikkat çeken tasarı şu düzenlemeleri getiriyor:

Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan bilgi veren, söylenti çıkaran, haber verenler, 2-5 yıl hapis cezasıyla cezalandırılacak. Kişi pişmanlık göstererek, 500 bin TL’den az olmamak üzere, elde ettiği menfaatin 2 katı miktarı Hazine’ye soruşturma başlamadan önce öderse hakkında ceza verilmeyecek.

Yapılan düzenlemelere, SPK tarafından alınan kararlara aykırı hareket eden kişilere 20 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar para cezası verilecek.
“Piyasa Bozucu Eylemler” kavramı ilk defa mevzuatta yasal bir çerçeveye kavuşuyor. Makul bir ekonomik veya finansal gerekçeyle açıklanamayan, borsa ve piyasaların güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikteki eylem ve işlemler piyasa bozucu nitelikte eylem sayılacak. Piyasa bozucu eylemleri gerçekleştiren kişilere 20 bin liradan 500 bin TL’ye kadar para cezası verilecek.

Henüz kamuya duyurulmamış bilgilere dayalı olarak ilgili sermaye piyasası araçları için alım ya da satım emri vererek kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.