Akıllı cep telefonlarından program indirenler bundan böyle Maliye Bakanlığı'nın radarına takılacak. Maliye, cep telefonlarına indirilen her türlü ücretli uygulama ve programlar ile yüklenen her türlü ücretli oyunları takip edip bu hizmetlerden para kazanan uluslararası şirketlerden vergi alacak.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre yeni vergi nedeniyle internet üzerinden alınan hizmetlere de en az yüzde 18 zam kaçınılmaz olacak.

İŞTE YENİ SİSTEM

Hükümetin internet üzerinden elektronik ortamda sunulan hizmetlere KDV getiren torba tasarıdaki yeni düzenlemesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Bu düzenlemeye göre, internet üzerinden yapılan her türlü hizmet sunumlarından elde edilen gelirlerden yüzde 18 oranında KDV tahsil edilecek. Bu tahsilat için firmaların Türkiye'de faaliyet gösterip göstermediğine bakılmayacak. Maliye, vatandaşın cep telefonu ya da bilgisayarına yüklediği her türlü oyun, program ya da uygulama için yerli ya da uluslararası firmalara ödediği paranın yüzde 18'ini KDV olarak tahsil edecek. Vergi daha baştan kesildiği için programları satan uluslararası firmaların eline daha az para geçecek.

Bir kişi ya da şirket internet üzerinden diyelim ki bir oyunu ya da uygulamayı ücreti karşılığında cep telefonuna, bilgisayarına ya da tabletine indirdi. İndirilen programın örneğin 1 dolar olan bedeli de uluslararası şirketin isteği üzerine bir banka hesabına yatırıldı. Yeni düzenleme gereği banka, 1 doların tamamını şirkete gönderemeyecek. Bunun yerine KDV oranı olan yüzde 18'lik kısmını kesip geri kalan tutarı şirkete verecek. Eğer şirket bu vergiye itiraz ederse, Türkiye'ye gelip KDV mükellefi olması, yani Maliye'nin mükellefleri arasına girmesi gerekecek.

Düzenlemeye ilişkin bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, AB ülkelerinde de olan bir düzenlemeyi Türkiye'ye getirdiklerini belirtirken, “ABD yapıyor da biz niye yapmıyoruz. Biz şimdi şirketlere diyoruz ki, gel Türkiye'de KDV mükellefi ol. Olmazsanız resen mükellef yapıp kazancınızı takip edeceğiz. Vergiyi alacağız” dedi.

VERGİ 1.6 MİLYAR LİRAYI AŞACAK

Maliye'nin cep telefonu uygulamalarında vergi tahsil etmeye başlaması kolay olmayacak. Örneğin özellikle yurtdışındaki bankaların şirket hesabına düşmüş paranın yüzde 18'lik kısmına Türkiye için bloke koyup koymayacağı henüz net bilinmiyor. Ancak Maliye, banka blokelerinin olmaması durumunda dahi hizmeti satan şirkete direkt vergiyi yazacak ve ödenmesini isteyecek. Ödemeyen şirketlere ise gerekirse uluslararası düzeyde dava açıp parayı tahsil etmeye çalışacak. Dolayısıyla, Türkiye'ye internet üzerinden oyun, program veya uygulama satan yabancı şirketlerin yeni vergiler nedeniyle bu ürünlerine en az KDV oranı kadar zam yapmak zorunda kalacakları ifade ediliyor. Vergilendirilmesi düşünülen bu hizmetlerin tutarının ise şimdiden 1.6 milyar lirayı aştığı bildirildi.