Enerji Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarının aşırı yükselmesi sonrası gündeme gelen akaryakıttaki vergi oranlarının düşürülmesi yönünde bir çalışma olmadığını belirterek, “Maliye Bakanlığı’nın benzindeki vergilerin artırılmaması yönünde çalışmaları var” dedi.

PETROL YÜKSELİŞ TRENDİNDE

Akaryakıttaki vergi oranının yüzde 70’lerden yüzde 60’a çekildiğini kaydeden Yıldız, benzinin 5 liraya olacağı şeklindeki tahminlerin teknik altyapıya dayanmadığını söyledi. Yıldız, Cnbc-e’ye verdiği demeçte, yılbaşından bu yana benzine 29 kuruş zam yapıldığını ve buna karşılık 27 kuruşluk indirime gidildiğini kaydetti. Petrol fiyatlarında yükselme trendi olduğunu kaydeden Yıldız, “Brent petrol dün 114 dolardı, bugün 115 dolar. Her 1 dolarlık artış, Türkiye bütçesine yıllık 4 milyar dolar yük getiriyor. Türkiye kullandığı petrolün yüzde 92’sini ithal eden bir ülke” dedi.

HER KÖŞEDE BİR BENZİNLİK OLMASIN

Yıldız, her köşede benzin istasyonu açmanın verimli olmadığını vurgulayarak, “14 bin 600 tane benzin istasyonu var. İstasyon sayısı arttıkça kar marjı düşüyor ve işletmeler zarar yazıyor” diye konuştu.

DOĞALGAZA ZAM MI GELİYOR?

Botaş’ın geçen yıl 1.3 milyar TL zarar ettiğini, bu yıl da bir miktar zarar edeceğinin belli olduğunu belirten Yıldız, bu zararın doğalgaz zammına yansıyıp yansımayacağı sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Doğalgaz zammı her zaman bizim işimizi kolaylaştırmıyor, aksine zorlaştırıyor. Biz fiyatların normal bir seyir izlemesi için enerji kaynaklarını dengelemeye çalışıyoruz. Her zaman vatandaşın lehine kararlar almaya çalışıyoruz.”

MAZOT 4 LİRAYA DAYANDI

Rafineri çıkış fiyatlarında yapılan artırımın ardından, motorinin perakende satış fiyatlarına litrede ortalama 7 kuruş zam yapıldı. Motorinin litresi Ankara’da 3.94-3.95, İstanbul ve İzmir’de 3.93-3.94 liraya yükseldi. Motorinin litre fiyatına en son 31 Temmuz’da 3 kuruşluk indirim yapılmıştı.