Maliye Bakanlığı, Türk Patent Enstitüsü, Türk Standartları Enstitüsü, YÖK, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ÖSYM ve Anadolu Üniversitesi’nin gelir fazlasının yarısına el koyacak.

Maliye Bakanlığının 2012 yılı bütçesinde gelir ve gidere ilişkin hükümlerde değişiklik yapıldı. Buna göre, 31.12.2011 itibariyle Türk Patent Enstitüsü, Türk Standartları Enstitüsü, YÖK, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ÖSYM’ye ait hesaplarda yer alan kasa ve banka hesapları bakiyelerinin yarısı ile Anadolu Üniversitesi Döner Sermaye işletmesinin uzaktan eğitim uygulayan iktisat işletme ve Açıköğretim Fakültesii'ne ait hesaplarında yer alan kasa ve banka hesapları bakiyelerinin yarısı genel bütçeye gelir olarak kaydedilmek üzere 2012 yılı Şubat ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı Merkez Muhasebe birimi hesabına aktarılacak.

Bakan Mehmet Şimşek bu kurumların 12 Ekim itibariyle 2.8 milyar lira nakit fazlası verdiğini, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin nakit fazlasının da 900 milyon lira civarında olduğunu anlattı. Kalkınma Bakanlığı ile görüşüp Anadolu Üniversitesi’nin 2012-14 döneminde tahmini yatırım ödenek planlarının sorulduğunu kaydeden Şimşek, yapılan düzenlemenin yatırımları azaltacak bir konu olmadığını söyledi.

Alınacak ödeneğin yatırım amaçlı kullanılacağını ifade eden Bakan Şimşek, 900 milyon liranın 450’si de kalsa Anadolu Üniversitesi’nin onaylanan projelerinin çok üzerinde gelirlerinin devam edeceğini söyledi. Bakan Şimşek, “Eskişehir Anadolu Üniversitesi projelerine kaynak ihtiyacı olursa ben Maliye Bakanı olarak bunu sağlarım. 164 üniversite var. Ama bir üniversite bunu kazanıyor. Eskişehir’e hizmeti, orayı engellemeye dönük bir çaba yoktur” dedi.

AK Parti’li üyelerin getirdiği bu önergede bankadaki nakit hesaplarının yanı sıra tahvil ve bono gelirlerinin de yarısının alınması için değişiklik yapılması önergesi sunuldu. Önerge kabul edildi.