AYDINPOST ÖZEL-Aydın Eczacı Odası"nın mali genel kurulu bugün yapıldı.
Oda konferans salonunda gerçekleştirilen mali genel kurula Türkiye Eczacılar Birliği 2. Başkanı Şevket Kaya da katılarak divan başkanlığı yaptı.
Genel kurulda konuşan Başkan Salih Kozalı, “Küreselleşen dünyamızda teknolojilerin büyük bir hızla ve sınırsız gelişmesi sonucunda gündemler de hızlı bir şekilde değişmekte ve buna bağlı olarak dünyanın bir köşesinde meydana gelen bir olay çok uzaklarda dahi olsa diğer ülkeleri de etkilemektedir. En son ABD"deki banka krizi bütün dünya ekonomilerini etkileyeceğe benziyor. Ülkemiz ekonomisinin özellikle sağlık sektörünün ve ilaç sanayinin bu krizden ne kadar etkileneceğini hep birlikte göreceğiz. Temennimiz ülkemizin bu krizden mümkün olabildiğince yara almadan çıkmasıdır. Rusya"nın dağılmasından sonra uzunca bir süre dünyanın tek hakimi görünen A.B.D. 11 Eylül"ü bahane ederek önce Afganistan"ı, bilahare Irak"ı işgal ederek hem bu ülkeleri hem de bütün Orta Doğu"yu kaosa sürükledi. Bu arada binlerce sivilin ölümüne sebep oldu. Ülkelerin bir taraftan CERN deneyi ile evrenin var oluş sırlarını çözmeye çalışırken, bir taraftan da nükleer ve biyolojik silahlar ile insanları yok etmesi tam bir tezat teşkil etmektedir. Geçtiğimiz aylarda Rusya"nın Gürcistan"ı işgali ile yeni bir dönem başlamıştır. Daha önceki soğuk savaş dönemlerinde olduğu gibi iki kutuplu bir dünya düzenine dönülmektedir. Bir tarafta A.B.D. , A.B. ve NATO ülkeleri, diğer tarafta Rusya, Çin ve İran. Bu konjonktür ve krizler döneminde bizler de yoğun ve sancılı bir dönemi geride bıraktık. 2008 yılının büyük bir bölümü protokol görüşmeleri ile geçti. Uzun görüşmeler sonucu üç Bakanın imzası ile protokol altına alınan kazanımlar maalesef ilaç sanayinin karşı duruşu bahane edilerek uygulanmadı. Eczacının sırtında 3,5 yıldır süre gelen kamu kurum ıskontoları kamburu kaldırılamadı. Kurum ıskontolarındaki indirimler ile bu sorun kısmen yumuşatılmaya çalışıldı. TEB"in bu süreci iyi yönetemediğini düşünüyorum. Hele eczacı odalarına danışmadan imzaladığı en son ek protokolü tamamen geri atılmış bir adım olarak değerlendiriyorum. 1 EKİM 2008"de yürürlüğe girecek olan Genel Sağlık Sigortasının neler getireceğini hep birlikte göreceğiz. Yine bu tarihte başlayacak olan avans uygulamasındaki belirsizlikler devam etmektedir. Daha önce 1 Ekim 2008 de SGK"ya bağlanacağı söylenen Konsolide Bütçe ve Yeşil Kart reçetelerinin 3 yıl gibi bir süreye yayıldığı bildiriliyor. Mecliste bekleyen 6197 sayılı kanunun akıbeti meçhul. Bu kadar karmaşa içerisinde eczacının esas görevi olan sağlık danışmanlığını nasıl yürütebileceğini takdirlerinize bırakıyorum. Bu sıkıntılı ve kaotik ortamda eczacıların sorunlarını çözmek için eczacı odalarının ve özellikle Türk Eczacılar Birliği"nin çok daha aktif çalışması gerektiğini düşünüyorum. Biz Aydın Eczacı odası olarak çalışmalarımızda en büyük desteği siz değerli üyelerimizden aldığımızı bilerek, bizi pozitif manada motive etmenizi ve yapıcı eleştirileriniz ile bize yön vermenizi istiyoruz” dedi.
Divanın açılış konuşmasını yapan Başkan Şevket Kaya da 6197 sayılı yasa ve kamu kurum ıskontoları hakkında eczacıları bilgilendirdi.
448 adet mali ve idare kararın alındığının açıklandığı genel kurulda 12 eczacının da oda kaydını sildirdiği belirtildi.
Kongrede Aydın Eczacı Odası"nın tahmini bütçesi 810 bin YTL olarak açıklandı.