Malatyaspor’la 44 Malatyaspor karşı karşıya geldi. 2-2 sona eren bu maçın tarafları, futbolunda isim karmaşası yaşayan bir ilin iki temsilcisi... Malatya’da şu anda Malatyaspor isminde üç takım var! Bu Malatyaspor bolluğunun nedenine gelince... 
 
Uzun yıllar Süper Lig’de mücadele eden 1966 orijinli Malatyaspor, 2005-2006 sezonunda Süper Lig’den düştükten sonra büyük bir ekonomik darboğazın içine girdi. 2008-2009 sezonunda Bank Asya 1. Lig’den düşen Sarı-Kırmızılılar, 2. Lig ve 3. Lig’de de tutunamayarak amatör lige kadar geriledi. 
 
Mahkemelik oldular
 
Bu esnada Malatya Belediyespor yükselişteydi. 1986 yılında kurulan Belediyespor, 2009-2010 sezonunda 2. Lig’e çıkmayı başarırken ismini de Yeni Malatyaspor olarak değiştirdi. Turuncu-Yeşil olan renkler de Sarı-Siyah’a çevrildi.
 
Malatyaspor’ların diğeri, 44 Malatyaspor ise 1986’da kurulup değişik isimlerle mücadele etti. 2009-2010 sezonunda mevcut başkan Erhan Bingöl kulübü devraldı ve 44 Malatyaspor yaptı. Takım o sezon yine Sıtmapınarspor olarak mücadele ederken, 2010-2011 sezonunda yeni ismiyle sahalara çıkan 44 Malatyaspor, ilin amatör futbol liginde fırtına gibi esti ve namağlup şampiyon olarak Bölgesel Amatör Lig’e çıktı. Başkan Erhan Bingöl, ‘dört dörtlük Malatya kentine dört dörtlük bir takım kazandırmak’ için yola çıktıklarını dile getirirken, Malatyaspor’a alternatif olmak gibi bir niyetleri olmadığını söyledi.
 
Ancak ‘orijinal’ Malatyaspor, ‘kardeş’lerinden fazla memnun değil. Öyle ki, Sarı-Kırmızılılar, Yeni Malatyaspor’un isim tescilinin iptali için mahkemeye başvurdu. Malatyaspor Kulüp Başkanı Mustafa Korkmaz, “TFF, mahkemenin kararının beklenmesi ve onun sonucuna göre bir karar verilmesini uygun gördü. Karar, 44 Malatyaspor’u da etkileyecektir” dedi.
 
Üç ayrı Malatya
 
Malatyaspor
Yeni Malatyaspor
44 Malatyaspor
 
İstanbul’da da ikilik var
 
Aynı isimli kulüpler İstanbul’da da mevcut. En bilinen örnek, İstanbulspor’lar. Cem Uzan tarafından İstanbul Lisesi’nden profesyonel futbol şubesi satın alınan, daha sonra el değiştiren ve şu sıralar 3. Lig’de mücadele eden İstanbulspor AŞ’nin yanı sıra lisenin 2. Amatör Lig’den başlattığı ve şu sıralar Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden İstanbulspor. İki kulübün logoları aynı, yönetimlerinin arasında gerginlik yok.
 
Bu sezon başındaysa Güngörenspor’ların sayısı iki oldu. Orijinal Güngörenspor 1954’ten bu yana İstanbul amatör liglerinde yer alıyor. Bank Asya 1. Lig ekiplerinden Güngören Belediyespor’sa sezon başında ismini İstanbul Güngörenspor yaptı. Ancak çoğu kişi ‘İstanbul’ ifadesini kullanmadığından bir karışıklık mevcut.
 
Yurtdışında da örnekler var. Rusya’da bir dönem üç tane Torpedo Moskova vardı: Torpedo Moskova, Torpedo ZIL Moskova, SC Torpedo Moskova. Bu karışıklığın nedeni, orijinal Torpedo’nun sahibi ZIL Fabrikası’nın sattığı Torpedo’ların ardından aynı isimle yeni takım kurması.