Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Almanya ve Türkiye"deki Deniz Feneri dernekleriyle ilgili olarak soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"nın talimatı doğrultusunda, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ve RTÜK Başkanı Zahid Akman"ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin mal varlıklarını incelemeye aldı. İnceleme kapsamında bu isimlerin yasadışı yöntemlerle mal varlığı edinip edinmedikleri, hesaplarının kara para aklanması amacıyla kullanılıp kullanılmadığı araştırılacak.
Almanya"daki Deniz Feneri e.V."nin, yardım için toplanan paraları yasadışı yöntemlerle Türkiye"deki bazı şirket ve isimlere aktardığına ilişkin Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi kararının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı.

MASAK"a talimat
İşçi Partisi"nin konuyla ilgili suç duyurusunu işleme koyan başsavcılık, Almanya ve Türkiye"deki Deniz Feneri derneklerinin yöneticilerinin yanı sıra Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Karaman ve RTÜK Başkanı Akman"ın da aralarında bulunduğu isimlerin yardım amaçlı toplanan paraların farklı amaçlarla kullanılması eylemiyle ilgileri olup olmadığını araştırmaya başladı.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan, bu kapsamda, MASAK Başkanlığı"na bir talimat yazısı göndererek, soruşturmada adları geçen Akman, Karaman, Kanal 7 Yönetim Kurulu üyeleri İsmail Karahan ve Mustafa Çelik, şirket ortağı Harun Kapuyoldaş ile Almanya"daki Deniz Feneri e.V. Derneği yöneticisi Mehmet Gürhan"ın malvarlıklarının incelenmesini istedi. Talimatta, bu kişilerin varsa ortağı oldukları şirketlerin mal varlıklarının da incelenmesi istendi.

Kara para trafiği incelenecek
Talimat üzerine harekete geçen MASAK, söz konusu isimlerle ilgili incelemeyi hemen başlattı.
MASAK, yardım amacıyla toplanan ve yasadışı yollardan Türkiye"ye sokulan “kara paranın” bu kişilerin hesaplarına aktarılarak aklanıp aklanmadığını da inceleyecek. MASAK, inceleme sonunda elde ettiği bulguları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"na iletecek.


Nasıl inceleyecek?
MASAK, kara para soruşturmalarını şüpheli işlem bildirimleri ya da savcılıkların talebi üzerine yürütüyor. Bu kapsamda, soruşturulan isimlerin ya da ortağı oldukları şirketlerin banka hesap hareketleri, hesaplarına yapılan transferler, hesaba transfer yapan şirketler varsa bu şirketlerle yürütülen ticari ilişkiler, gayrımenkul alım satımları inceleniyor.
MASAK, soruşturulan kişilerin mal varlıklarında, 1 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren zimmet, dolandırıcılık ve benzeri bir suç işlenerek elde edilmiş paraya rastlarsa, bu parayı “suç geliri” olarak nitelendiriyor. MASAK, kaynağının gizlendiğini ya da yasal yollarla elde edilmiş gibi gösterildiğini saptarsa “kara para aklama” eyleminin gerçekleştiği sonucuna varıyor. Savcılığa da bu suçun işlendiği yönünde bildirimde bulunuyor.

Akman"ın avukatından "kodlama" haberlerine tepki
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman"ın avukatı Ali Yıldız, Almanya"daki Deniz Feneri e.V. davasında müvekkilinin adının kodlanarak kullanıldığına ilişkin haberlere tepki gösterdi. Yıldız, “Gerekçeli kararda müvekkilimin isminin de geçtiğinden bahisle, sanki müvekkilim bu dava ile ilgili olarak zan altındaymış gibi bir izlenim verilmeye çalışılmıştır” dedi.