Van M Tipi Cezaevi'ndeki mahkûmlar depremden sonra çadır isyanı çıkarıp yatakları ateşe vermişti. Mahkumlar başka cezaevlerine nakledileceklerini öğrenince isyanlarını sonlandırdı. 

Erciş Yarı Açık Cezaevi’ndeki mahkumlar da depremden sonra yetkililerin kendilerine ilgisiz kaldığını ileri sürerek farklı bir şekilde isyan etti. Cezaevi kapısına kadar gelen 20 kadar mahkum, yoldan geçenlere seslerini duyurmaya çalışıp, neden firar etmediklerini açıkladılar.

Erciş’teki yarı açık cezaevinde yatan mahkumlar depreme de mahkum kaldılar. Cezaevi kapısına kadar gelen mahkumlar, koğuşlarının bulunduğu binaların hasar gördüğü için dışarıda kaldıklarını ama cezaevi yönetiminin barınmak için çadır kurmadığını iddia ettiler. 

Cezaevi kapısına kadar gelen mahkumların iddiasına göre, depremden dolayı koğuşları harabe döndü ama barınmaları için çadır kurulmadı ve soğuk havada 'dışarıda' yatıyorlar.

İKİNCİ MAHKUMLUK OLDU

Jandarmanın bulunmadığı ve infaz koruma memurlarının kapısında nöbet tuttuğu Erciş Yarı Açık Cezaevi’nin kapısına gelerek yoldan geçenlere seslerini duyurmaya çalışan mahkumlar, “İsteyen firar etsin” şeklinde sözlerle tehdit edildiklerini öne sürerek şunları söylediler: “Gerçekten de isteyen şu anda kaçabilir. Firar etsek ‘dur’ diyen olmayacak ama böyle bir girişimde bulunursak yakalanıp kapalı cezaevine konuluruz. Tek isteğimiz bizimle de ilgilenilmesi. Cezamızı çekip tahliye omanın derdindeyiz. Dışarıdaki vatandaşlarımız gibi biz de depremden mağduruz. İkinci bir mahkumluk yaşıyoruz. Gün içinde yüzlerce artçı deprem oluyor. Binalara korkudan giremiyoruz. Hapishane yönetimi bizimle ilgilensin. Çadır kurulsun, sıcak ortam istiyoruz.”

Öte yandan Adalet Bakanlığı’nın Van M Tipi Cezaevi'ndeki mahkûmlar gibi Erciş Yarıaçık Cezaevi’nde kalanları da başka cezaevlerine nakledeceği öğrenildi.