Ancak gizli oturum kararı alan yargıç, Breivik’in bir ay hücrede tutulmasına hükmetti. Saldırgan ‘Avrupa’yı İslam’dan korumak istedim’ dedi
 
Norveç’te toplam 76 kişinin ölümüne neden olan bombalı ve silahlı saldırıların baş aktörü Anders Behring Breivik, mahkemede suçunu itiraf etti. Katliamın ardından dün ilk kez yargıç karşısına çıkan 32 yaşındaki Breivik, duruşma öncesi avukatı aracılığıyla bazı taleplerde bulundu. Norveçli cani, mahkemeye üniformayla katılmak istediğini; ayrıca “korkunç ama gerekli olan saldırıların gerekçesini anlatacağı” bu duruşmanın halka açılmasını ve televizyondan yayınlanmasını talep etti.
 
‘Propaganda yapmasın’
 
Ancak saldırıları “ güçlü bir mesaj göndermek için işlediğini” söyleyen Breivik’in bu talepleri büyük tepki çekti. Norveçli bazı insan hakları örgütleri, Breivik’e “propaganda fırsatı tanınmaması için” medyanın davayı tamamen boykot etmesi çağrısında bulundu. Yargıç Kim Heger, duruşmanın basına ve izleyicilere kapalı yapılmasına hükmetti.
 
‘İki hücre daha var’
 
Yaklaşık 35 dakika süren davada zanlı, Norveç ve Batı Avrupa’yı ‘kültürel marksizm’ ve ‘İslamın istilasından korumak istediğini’ öne sürdü. Yargıç Heger’in yaptığı yazılı açıklamaya göre, Norveç’e hasar verdiğini öne sürdüğü iktidardaki İşçi Partisi’ne keskin bir mesaj vermek istediğini ancak bu kadar çok insanı öldürmek gibi bir niyeti olmadığını söyleyen Breivik, “İşçi Partisi’nin ihanetin bedelini ödemesi gerektiğini, Müslümanların ülkeyi sömürgeleştirmeye çalıştıklarını” öne sürdü. Yine İşçi Partisi’ni ülkeye ‘Müslümanları kitlesel bir şekilde ithal etmekle’ suçlayan zanlı, “yeni gençlerin partiye katılımı önleyecek kadar ağır bir hasar vermek istediğini” aktardı. Ayrıca örgütünde ‘saldırıya hazır’ iki hücre daha bulunduğu da iddia etti. Breivik daha önceki ifadelerinde tek başına hareket ettiğini söylemişti.
 
Kimseyi göremeyecek
 
Hücre iddiasının soruşturulacağını açıklayan Yargıç Heger ise Breivik’in gözaltı süresini dört haftası hücrede tecrit altında olmak üzere sekiz hafta uzattı. Bu süre boyunca Breivik’in ziyaretçisi olmayacak, kendisine mektup ve gazete verilmeyecek. Bu sürenin sonunda yapılacak ikinci duruşmada mahkemenin gerekli görmesi halinde tutukluluk süresi uzatılabilecek. Davanın başlamasının önümüzdeki yılı bulabileceği belirtiliyor. Breivik’in avukatı ise “Breivik, kafasında, bu saldırıları gerekli görüyordu. Topluma ve toplum yapısına saldırmak istiyordu” dedi.
 
Ülkede hayat durdu
 
Norveçliler, Oslo ve Utoya Adası’ndaki saldırılarda ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşuna Norveç Kraliyet ailesi ve hükümetten temsilcilerle birlikte binlerce kişi katıldı. Oslo borsası, havaalanları ve tren seferleri de durdu. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi de bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. n DIŞ HABERLER
 
21 yıl mı, ömür boyu mu?
 
Zanlı, Norveç yasaları uyarınca suçlu bulunması halinde maksimum 21 yıl hapis cezası alabilecek. Ancak savcılık, “Breivik’in aynı suçun yeniden işleyebileceğini ve kamuya bir tehdit oluşturduğunu” ispatlayabilirse, hapis süresi uzatılabilecek. Oslo Üniversitesi ceza hukuku profesörü Staale Eskelan, “Teoride hayatının geri kalanında hapiste kalabilir ” dedi.
 
Prenses saldırıda kardeşini kaybetmiş
 
Utoya adasında yaşanan katliamda ölen ada bekçisi polisin Norveç Prensesi Mette-Marit’in üvey kardeşi olduğu ortaya çıktı. Adada küçük oğluyla birlikte yaşayan ve Norveç yasaları gereğince silah taşımayan Trond Berntsen’in oğlunu güvenli bir yere sakladıktan sonra saldırganı engellemeye çalıştığı ancak katilin soğukkanlılıkla polisi öldürdüğü anlaşıldı.
 
Suya atlayanları kurtaran kahraman
 
Marcel Gleffe ailesiyle birlikte huzurlu ve sessiz bir hafta sonu geçirmek için Utoya adasının hemen karşısında tatil yapıyordu. Bir anda adadan silah sesleri geldiğini duydular. Ardından adadan denize atlayarak kendilerine doğru yüzenleri gördüler. Gleffe, hiç tereddüt etmeden kıyıdaki bir tekneye atlayarak sudaki gençleri toplamaya başladı. Saatler geçtiğinde onlarca gencin hayatını kurtararak kahraman olmuştu. Spiegel dergisine yaptığı açıklamada “Yaşananları tarif edecek kelime bulamıyorum tam bir can pazarıydı” dedi.
 
Ölenlerin sayısı 76’ya düşürüldü
 
Norveç polisi, geçen cuma günü Utöya adasında düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısını 68’e düşürdü, Oslo’da öldürülenlerinin sayısının da 8’e çıktığını bildirdi. Başkent Oslo’nun merkezinde düzenlenen bombalı saldırı ile ardından Utöya adasında İşçi Partisinin kampına katılan gençlere yönelik silahlı saldırıda ölenlerin sayısı böylece 76’ya çıktı. Daha önceki açıklamalarda Oslo’da ölenlerin sayısı 7, Utöya’da öldürülenlerin sayısı da 86 olarak verilmişti.
 
vatan