Başbakan Erdoğan’ın ‘’Yetkilerini çok aştılar, gelin beni alın ’’ diyerek eleştirdiği Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili yasal değişikliğin çerçevesi belli oldu. Özel Yetkili Mahkemeler ve savcılıklar tamamen kaldırılmayacak ancak daraltılıp, yetkileri sınırlandırılarak, bazı suçlar da kapsam dışı kalacak.

Başbakanlıkta yapılan çalışmaya göre Malatya, Van gibi bazı illerdeki özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve süren davaların Ankara ve İstanbul’a toplanması da seçenek olarak bulunuyor. Bu mahkemeler, sadece silahlı terör ve casusluk suçlarına bakacak. Uyuşturucu, şike gibi davalar kapsam dışı kalacak. Öngörülen düzenlenmeler şöyle:

GÖZALTI SÜRESİ:

Özel Yetkili savcılık ve mahkemelerin Ağır Ceza Mahkemelerine göre gözaltı süresi konusunda ayrıcalığı bulunuyor.Ağır Ceza mahkemesi kararı ile gözaltı süresi 24 saat olarak uygulanırken, özel yetkide bu süre 48 saat ve 4 güne kadar da uzatılması mümkün. Bu sürenin kısaltılması düşünülüyor.

AVUKAT GÖRÜŞMESİ:

Özel yetkili savcılık ve mahkeme kararı ile gözaltına alınan kişilerin ilk 24 saat içinde avukatlarıyla görüşmesi kısıtlanıyor. Bu kısıtlamanın kaldırılması ve avukatların müvekkilleri ile her aşamada görüşmesi öngörülüyor.

TUTUKLULUK SÜRESİ:

Özel yetkili mahkemelerin görev alanındaki suçlarda tutukluluk süresi bir misli artış gösteriyor. Ağır Ceza Mahkemelerinde tutuklu yargılanan bir kişi hakkındaki dava, Yargıtay aşaması dahil 5 yıl süreyle sonuçlandırılamaz ise tahliye zorunlu oluyor. Özel yetkide ise bu süre 10 yıl. Sürenin 5 yıla çekilmesi düşünülüyor. Bu durumda bazı önemli davalarda tahliye gündeme gelecek.

AVUKATLARA SINIR:

Özel yetkide avukatlar, ancak iddianame tamamlanıp, mahkemece kabul edildikten sonra delillere ve sanık ifadelerine ulaşabiliyor. Bu konudaki gizliliğin 2 ya da en fazla 3 ay ile sınırlandırılması planlanıyor. Böylelikle avukatlar müvekkilleri hakkındaki delilleri görebilmek için iddianamenin tamamlanmasını beklemeyecek. Sanıkların ‘Neyle suçlandığımı biliniyorum’ yakınmaları sona erecek.