Ankara’da üniversite öğrencilerine yönelik bir soruşturma kapsamında hakkında dava açılan ODTÜ öğrencisi Burcu Binbuğa, beş yıldır suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışıyor. Binboğa hukuk mücadelesi verdiği bu süreç içinde ODTÜ’yü ‘şeref öğrencisi’ olarak bitirdi. 
 
2007 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Sema Bozkurt, Suzan Paçal ve Belgin Özgül isimli öğrenciler, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kantinine yasadışı pankart astıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Ardından Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ’de okuyan 32 öğrenci daha gözaltına alındı. Öğrenciler hakkında ‘Yurtsever Özgür Gençlik Hareketi (YÖGEH) isimli örgüte üye olmak’ suçlamasıyla dava açıldı. Ankara Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, Semra Bozkurt’un emniyetteki ifadesinde “ODTÜ’den Burcu da vardı” dediği gerekçesiyle ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Burcu Binbuğa da gözaltına alındı ve evinde arama yapıldı. 
 
İddianamede diğer şüphelilerin evlerinde çıkan deliller tek tek sıralanırken Binbuğa’nın evinde bulunan deliller ‘genel ifadelerle’ geçiştirildi. İddianamede, “Binbuğa’nın YÖGEH adlı örgütün üyesi olduğu, örgütün ODTÜ grubunda yer aldığı, evinde toplatma kararları bulunan kitap ve dergilerin ele geçirildiği” belirtildi. Ancak Binbuğa, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat ettirdiği 14 öğrenci arasında yer aldı. 
Mahkemenin beraat kararına savcılık itiraz etti ve kararı temyiz etti. Temyiz incelemesi yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi de beraat kararını bozdu. 
 
Tek sanık Burcu kaldı 
Bozma kararından sonra Burcu Binbuğa dışındaki 13 öğrenci okullarını bırakarak 2009 yılında yurtdışına yerleşti. Burcu yeniden yargılamanın tek sanığı olarak kaldı. ODTÜ’de hazırlık sınıfı öğrencisiyken hakkında dava açılan Binbuğa yargılama sürerken okulu 4 üzerinden 3 not ortalamasıyla bitirerek ‘şeref öğrencisi’ oldu. Aynı bölümde yüksek lisans yapmaya başlayan Binbuğa, “Türkiye’den gitme imkânım varken, gitmek istemedim. Burası benim ülkem. Suçsuzum. Hukuk mücadelesi veriyorum” dedi. Ankara 11. Ağır Ceza, Yargıtay’ın bozma kararına uyarsa Binbuğa örgüt üyeliğinden ceza alacak.