'Pimi çekili el bombası' cezasında hayatını kaybeden A. Osman Altın, 'yüksek dereceli şehit' sayıldı. SGK, mahkemeyi kazanan Altın'ın ailesine maaş bağlayacak.

ELAZIĞ'da bir teğmenin onbaşının eline tutuşturduğu pimi çekilmiş el bombasının patlaması sonucu hayatını kaybeden dört askerin ailelerine sevindirici haber Ankara'dan geldi. 5. İdare Mahkemesi, SGK'nın er Ali Osman Altın'ın ailesine, ödenmeyen aylıkların yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verdi.

'UYURSAN ÖLÜRSÜN DERSİ'

Karakoçan İlçesi'nde 2009 Ağustos ayında meydana gelen patlamada, dört asker hayatını kaybetmişti. Kaza denilen olayın teğmen Mehmet Tümer'in nöbette uyuyan onbaşı İbrahim Öztürk'e 'ceza olarak' pimi çekilmiş el bombası vermesi ile meydana geldiği anlaşılmıştı. Suçlu bulunan teğmen Mehmet Tümer'e 9 yıl 2 ay hapis cezası verilirken askerler İbrahim Öztürk, Mesut Bulut, İbrahim Yaman ve Ali Osman Altın'ın aileleri de kendilerine şehitlik maaşının bağlanması için mücadele başlattı.

SGK ŞEHİT SAYMADI

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) giden şehit er Ali Osman Altın'ın ailesi şok yanıtla sarsıldı. Afyonkarahisar'da yaşayan baba Ali İhsan ve anne Zakire Altın'a SGK olumsuz cevap verdi. SGK'nın tavrı üzerine aile avukat Halil Öztürk aracılığı ile Ankara 5. İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve dava kendi lehlerine sonuçlandı.

FAİZİYLE VERİLSİN

Mahkeme er Ali Osman Altın'ın geçici görevle Elazığ Karakoçan'a gönderildiği belirtti. Şehit er Altın'ın keşif ve gözetleme yaparken, Piyade onbaşı İbrahim Öztürk'ün elindeki el bombasının patlaması sonucu şehit olduğunu vurgulayan mahkeme, Altın Ailesini haklı buldu. SGK'nın bugüne kadar ödenmemiş aylıkları yasal faizi ile birlikte ödemesine hükmetti.

'KAZA DENMEZ'

Avukat Halil Öztürk SGK'nın verdiği hatalı kararların mahkeme yoluyla düzeltildiğini söyledi. Öztürk 'Emniyet ve asayişi sağlamak için yüksek derecede riskli bölgelerde yaşamını yitiren şehitlerimize kazayla ölmüş muamelesi yapmamak gerekiyor. Kanunlarda şehidin kendisi var ama adı yok. Şehitlik kavramının yeniden tanımlanması gerekiyor' diye konuştu.

Akşam