CHP'nin 'kayıp 3 trilyon'la ilgili Tuncay Özkan'dan fatura istemesi teknik takibe takıldı. 'İkinci Ergenekon İddianame'sinde CHP'li Mengü ile Özkan arasında geçen diyalog:

CHP'nin 'kayıp 3 trilyonu'na uydurulan kılıf teknik takibe takıldı. Kanaltürk'e ödenen 3 trilyonla ilgili Anayasa Mahkemesi devreye girince CHP'li Mengü, Özkan'dan hemen belge hazırlanmasını istemiş.

CHP'NİN kayıp 3 trilyon nedeniyle kapatma davası açılmasından kurtulmak için Ergenekon Terör Örgütü (ETÖ) tutuklusu Tuncay Özkan'dan Anayasa Mahkemesi (AYM) belge isteyince fatura aldığı ortaya çıktı. İkinci ETÖ iddianamesinde, Maliye Bakanlığı ve AYM'nin de incelemesine konu olan CHP ile Tuncay Özkan dönemi Kanaltürk'ü arasındaki ilişkinin detayları da yer aldı. Teknik takibe takılan telefon görüşmelerinde CHP'nin, Anayasa Mahkemesi inceleme başlattıktan sonra Özkan'dan ödenen paralarla ilgili belge hazırlamasını istediği ortaya çıktı.

MAHKEME İSTİYOR, HAZIRLA!

ANAYASA Mahkemesi'nin kayıp trilyonla ilgili başlattığı soruşturmanın ardından, Anayasa Mahkemesi raportörünün CHP'den Kanaltürk'e ödenen paralarla ilgili belge istediği öğrenildi. Anayasa Mahkemesi'nin talebi üzerine CHP'nin Manisa Milletvekili Şahin Mengü aracılığıyla Tuncay Özkan'dan ödenen paralara ilişkin acilen belge hazırlamasını istediği, Özkan'ın da bu isteği yardımcısı ETÖ sanığı Merdan Yanardağ'a ilerterek alınan CHP'den paralarla ilgili hemen bir belge hazırlanıp CHP'ye gönderilmesi talimatı verdiği belirlendi.

SABAH İSTİYOR, ÖĞLEYİN HAZIR

İDDİANAMEDE, teknik takip altındaki Tuncay Özkan'ın, 28 Mayıs 2008 günü ETÖ sanığı ve Kanaltürk'teki yardımcısı Merdan Yanardağ'la yaptığı telefon konuşmaları, da yer aldı. Anayasa Mahkemesi raportörünün kayıp trilyonlara ilişkin sorusu üzerine, Şahin Mengü'nün sabah saatlerinde Özkan'dan paraların kullanımını yasal gösterecek belgeler için yardım istediği, Özkan'ın da 'öğleye kadar' bu belgeleri hazırladığı görülüyor. İddianamede, Ergenekon savcıları tarafından bu ilişkiye ait notlar şu şekilde aktarıldığı görüldü:

TAMAM... O RAKAMI BULURUZ...

'(Tuncay Özkan) Şahin Mengü aradı beni. Anayasa Mahkemesi Raportörü bu bizim belgeselle ilgili olarak CHP'den savunma istemiş.. Bunu kaç paraya hazırladınız işte ne yaptınız falan filan gibi şey bunun prodüksiyonunu nasıl oluşturduk, seslendirmesi dahil şey bi setin kullanımı dahil 10.000 saatlik filim çekimi dahil ropörtajlar dahil falan filan böyle bir hesaplama, yani neler yapıldı bu filim nasıl hazırlandı noktasında. Kameralar Ankara işte diğer geziler dahil bununla ilgili olarak hani o satın alınan görüntüler dahil şeyden piyasadan bunlarla ilgili olarak bi şey hazırlar mısın lütfen.. Öğleden sonra istiyorlarmış... hazırla da Şahin Mengü'ye yolla' dediği, Merdan Yanardağ'ın 'Sadece not olarak istiyorlar de mi bilgi notu olarak istiyorlar benden' dediği, kendisinin 'Tam ne olduğunu yani not olarak istediği şey şey resmi değilmiş gibi yaz o yazıp gönderecek' dediği, Merdan Yanardağ'ın 'Tamam .. O rakamı buluruz..', kendisinin 'Yani bir trilyon, bir trilyon ikiyüz de şeyi olur, karı olur işte...sekiz yüz bir trilyon karı olur, üstüne koyarsız biraz, tamam..' diyor...'

Ahlaksız sözleşme

CHP, Tuncay Özkan'la imzaladığı sözleşme ile Kanaltürk'ü para karşılığı 4 yıl boyunca 'bağımlı-yandaş medya' haline getirmişti.

ANAYASA Mahkemesi ve Maliye Bakanlığı tarafından da incelenen CHP'nin kayıp 4 trilyonuyla ilgili ilginç gelişmeler yaşanmıştı. CHP'nin, 4 trilyon liralık ödeme karşılığında Tuncay Özkan dönemi Kanaltürk'ünü bağımlı-yandaş medya haline getirdiği ortaya çıkmıştı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, CHP'nin Kanaltürk'e aktardığı 4 milyon YTL'lik para ile ilgili başlattığı incelemede yaklaşık 3 milyon YTL'lik bölümününün faturalandırılamadığını tespit etmişti. Bu haberlerin medyada yeraldığının ortaya çıkması üzerine Kanaltürk, 2004 yılında aldığı paranın faturasını 2007 yılında keserek CHP'ye göndermişti. CHP de ödenen paranın 'Atatürk'ün Kurduğu Parti'nin Öyküsü' belgeseli için ödendiğini açıklamıştı. CHP 4 trilyona yaptırdığı belgeseli ise hala gösterime sokmadı.

İŞTE O SÖZLEŞME

ANCAK tüm bunlar yaşanırken, CHP'nin kanaltürk'e ödediği 4 trilyonun ne için yapıldığını gösteren Ahlaksız Sözleşme ortaya çıkmıştı. CHP ile Kanaltürk arasındaki Ahlaksız Sözleşme'de CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile Tuncay Özkan'ın imzaları bulunuyordu. İşte o sözleşmeden ilginç satır başları:

1- CHP'nin tanıtım ve reklam filmleri izlenme oranı yüksek olan yayın kuşağında (prime time'da) 4 yıl boyunca bedelsiz yayınlanacak.

2- CHP'nin belirleyeceği partili uzmanlar, spordan müziğe her programa konuk edilecek. CHP'nin önerdiği bu kişiler haftada en az 7 saat ekranda tutulacak.

3- CHP lideri veya CHP'nin yetkili kılacağı bir yönetici haftada en az bir kez programa çıkarılacak.

4- CHP liderinin tüm yurtdışı gezileri Kanaltürk tarafından takip edilecek ve yayınlanacak.

5- Kanaltürk, prodüksiyon ve yayınlarda parti görüş ve programına uygun davranacak.

6- CHP'nin göstereceği bir isim Kanaltürk İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapacak.

7- Şirketin yüzde 40'ı CHP'ye rehin edilecek. Sözleşme bedeli kadar senet CHP'ye verilecek.

8- Kanaltürk 4 yıl süresince başka parti, kişi veya oluşumla sözleşme yapamayacak.

9- CHP bu hizmetler karşılığında Kanaltürk'e 24 Aralık 2004'te 2 milyon dolar, 1 Nisan 2005'te 1 milyon dolar ve 1 Nisan 2006'da 500 bin dolar ödeyecek.


Aktifhaber.com