Beşşar Esad, 500 bin kişinin rejim karşıtı gösteri yaptığı Hama'da Vali Abdülaziz'i görevden aldı. Hükümet, sokağa dökülen binlerce kişinin de eylem değil, reform için kutlama yaptığını savundu
 
'Arap Baharı'nın sardığı ülkelerde bazı liderler halkın taleplerine cevap vermeye çalışırken, bazıları ise tam tersine şiddeti tırmandıran bir yol takip ediyor. Bu ülkelerin başında ise Suriye geliyor. Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın reform vaatlerini inandırıcı bulmayan halkın tepkisi devam ederken, önceki gün ülke Mart ayından bu yana en geniş katılımlı gösterilere sahne oldu. Hama kentinde gerçekleşen rekor katılımlı gösteriler ise valinin başını yaktı. Kuzeydeki Hama kentinde 500 bin kişinin katıldığı gösterilerin ardından Esad'ın dün bir kararnameyle Hama Valisi Ahmet Halid Abdülaziz'i görevden aldığı bildirildi.
 
24 KiŞi HAYATINI KAYBETTi
 
Suriye yönetiminden ise rejim karşıtı gösterilere ilginç bir yorum geldi. Cuma günü gösteriler başkent Şam'dan Lübnan sınırına, Irak sınırından büyük protestoların olduğu İdlib vilayetine kadar uzanırken, Suriye Arap Haber Ajansı'na göreyse Halep, Şam, Süveyda, Deyrezzor ve ülkenin tüm illerinde vatandaşlar kalabalık kitleler halinde meydanlarda toplanarak Esad yönetiminde reform sürecine desteklerini ifade etti. Öte yandan önceki gün Humus'ta güvenlik güçlerinin ateş açması sonucunda ölen sivillerin sayısının 24'e yükseldiği belirtildi. Hayatını kaybedenlerin çoğunun, tanklar ve helikopterler desteğinde kuzeydeki İdlib'de köylere giren askerler tarafından öldürüldükleri kaydedildi.
 
Kimler dersini çalıştı?
 
* SURİYE lideri Beşşar Esad, ödül ve ceza sistemiyle son protestoların önüne geçmeye çalıştı.
 
Bir yandan 48 yıllık olağanüstü hal yasasını değiştirirken, diğer taraftan rejim karşıtı gösterilerin şiddetle bastırılmasına göz yumdu. 1400'e yakın kişinin öldüğü olaylar protestoların gücünü daha da arttırdı. 10 binin üstünde mülteci Türkiye'ye sığındı.
 
* BAHREYN Emiri Şeyh Hamad Bin İsa El Halife'nin ailesi 1783'ten bu yana ülkeyi yönetiyor.
 
Ulusal meclisin alt bölümü halk tarafından seçilirken, şeyh ise ülkedeki en güçlü otorite. oksul Şii nüfus, bir yandan eşitlik isterken, diğer taraftan da Halife'nin yönetimden çekilmesini talep ediyor.
 
* BAE'nin Devlet Başkanı Abu Dabi Şeyhi Bin Zayed, ülkesinde sınırsız yetkiye sahip. BAE'de 'Öfke Günü' eylemleri daha başından çabucak susturuldu. Mart ayında önde gelen aktivistler, avukatlar ve akademisyenler, genel seçim hakkı için ortak bir bildirge imzaladı. Birçok aktivist hükümet karşıtlığı suçlamasıyla tutuklandı.
 
* ÜRDÜN Kralı Abdullah, rejim karşıtlarını yatıştırmak için kesenin ağzını açtı, milyonlarca dolarlık reform paketlerini açıkladı. Son olarak Ürdün resmi kaynaklarına göre, Başbakan Maruf Bahit başkanlığındaki hükümetin dün istifasını sunduğu belirtildi.
 
* FAS Kralı 6. Muhammed, halk ayaklanmalarının bir benzerinin kendi ülkesinde yaşanmaması için işi sağlama almaya kalkıştı. "Vatandaşı temel alan monarşi" sözünü veren Kral, kendisini de en üst düzey dini otorite ilan etti. Halk, Kral'ın yetkilerini sınırlandıran demokratik reformları için yapılan referandumunda "evet" dedi.
 
* CEZAYİR Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, uzun süredirülkedeki muhalefeti susturmak ve yolsuzluk yapmakla suçlanıyordu. Bir süre önce patlak veren isyanlar nedeniyle önce yiyecek fiyatlarını düşürdü, 19 yıllık olağanüstü hali kaldırdı. Anayasanın yenilenmesi için komiteler kuruldu. Ancak 2 muhalif parti süreci boykot etti.
 
yenişafak