Moskova Emniyeti"nden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, yaptığı açıklamada, Amerikalı savcıların Rus organize suç örgütünün en ünlü lideri diye tanımladığı Vyaçeslav İvankov"un, bu akşam açılan ateş sonucu karnından yaralanarak hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Yetkili, İvankov"un, Moskova"nın kuzeyindeki bir kafeden çıktığı sırada saldırıya uğradığını belirtirken, Rus haber ajansları da İvankov"un, pusuya yatan bir “nişancı” tarafından vurulduğunu duyurdular. İvankov, 29 Şubat 1992 tarihinde “Fidan” adlı bir kafe-restoranda kendisine vestiyer sırası vermedikleri gerekçesiyle 2 Türk vatandaşını kimi kişilerin gözleri önünde öldürmüştü.
Moskova"da 1992 yılında 2 Türk vatandaşını öldürmek ve 1"ini ağır yaralamakla suçlanan Rus mafya babası, 1995 yılında ABD"ye kaçmıştı. ABD"de 2 Rus işadamından 1995 yılında 3,5 milyon dolar haraç isterken FBI ajanları tarafından yakalanan İvankov, buradaki cezasını çektikten sonra Rusya"nın isteği üzerine 2003 yılında Amerikalı yetkililerden teslim alınarak Rusya"nın en sıkı korunan ve Yukos"un eski başkanı Mihail Hadarkovski"nin de bulunduğu “Matroska Tişina” Cezaevi"ne konulmuştu. İvankov"un, 2004 yılında Rusya"da yapılan, Türk vatandaşlarının öldürülmesiyle ilgili duruşmasında dinlenen kimi görgü tanıkları da önceki ifadelerinin tersine Türk vatandaşlarına ateş edenin İvankov olmadığını söylemişlerdi. Savcılık, İvankov"un 2 Türk"ü, vestiyerde kendisi ve konuğundan önce onlarla ilgilenildiği için öldürdüğünü savunuyordu. Olay tarihinde söz konusu kafe-restoranda güvenlik görevlisi olarak çalışan Andrey Ozerov, Türk vatandaşlarına ateş açan kişinin İvankov olmadığını ileri sürerek, “Katil 1.75 metre boyunda ve sarışın biriydi” demişti. Rusça “Küçük Japon” anlamına gelen “Yaponçik” lakaplı İvankov"un Moskova"daki duruşmasını izlemek için çok sayıda sanatçı ve işadamı mahkemeye gelmiş, ancak güvenlik gerekçesiyle salona alınmamışlardı. Restoran sahibi olay sırasında kimin ateş ettiğini görmediğini söylerken, saldırıda ağır yaralanan Türk vatandaşının da ifade vermek istemediği bildirilmişti.
İzvestiya gazetesi de 2004 yılında yayımladığı haberde, olayda “zarar gören” bir Türk tanığa polisin, “Yaponçik”e karşı tanıklık yapması karşılığında, “dönemin devlet başkanı Vladimir Putin"in korunma düzeyine yakın güçlü bir koruma vaadettiği” belirtilmişti.
Milliyet