Kuşadası Eko Sistemi Koruma Derneği (EKODOSD) üyeleri, hafta sonu Bodoğan ve Çine ilçelerini kucaklayan Madran Dağı ve Bozdoğan yaylalarını gezdi.
Dernek Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada, Derneğin 2010 yılının son etkinliğinde, bölgedeki suların önemini ve kurulan sistemi yerinde görebilmek için Bozdoğan'ı gezdiklerini belirtti.
Madran dağındaki Bozdoğan yaylalarına çıkmak için, Haydere'nin güzel coğrafyasından başlayan yürüyüşte Aydın'ın Çine ilçesiyle, Bozdoğan arasında kalan Madran Dağları'ndan gelen suların buradaki havzaya, doğal bitki örtüsüne, yaban hayatına ve yöredeki yerleşimlere getirdiği bereketi yerinde gördüklerini ifade eden Sürücü, şunları kaydetti:
''Deliçay vadisinden gelen suların, bölgenin hem bitki örtüsünü hem de klimasını değiştirdiği görülürken, çam ağaçlarının içinde tertemiz oksijeni ciğerlerine çeken doğaseverler, yayla bölümünde alçak kısımlarda zeytinin, yüksek alanlarda kestanenin yoğunlaştığını gördüler.
Her tarafın kışı yaşadığı bir günlerde, bahardan kalma sıcak bir günün keyfini çıkaran doğaseverler, gördüler. Madran yaylalarında adeta ilkbaharı yaşadık. Parkurun bitiminde açık hava müzesi gibi duran eski Osmanlı evlerinin bulunduğu Kazandere köyünde usta taş işçiliği ve oyma ahşap sanatından örneklerin olduğu, ilginç bacalı eski Osmanlı evlerini inceledik.''