Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, maden işletmelerinin kuruluştan kapanış sonrasına kadar olan süreçte çevreye zarar vermesini önleyecek bir proje başlattı.

Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye, Avrupa Birliği (AB), projenin ilk aşamasının ihalesini kazanan Fransa ve İtalya taraflarının imzaladığı sözleşme ile ''Maden Atıklarının Yönetimi Projesi''nin resmen başlatıldığı bildirildi.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün yürüteceği projenin üç aşamada toplam 36 ayda tamamlanacağı bildirilirken, projenin 4 milyon 535 bin avroya mal olacağı, finansmanının 4 milyon 85 bin avro tutarındaki kısmının AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından karşılanacağı kaydedildi.

-MADENLER İÇİN ÖRNEK PLAN ÇIKARILACAK-

Açıklamada, Türkiye tarafında Maden Tetkik Arama Kurumu (MTA) ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünün (MİGEM) de katılacağı projenin ilk aşamasının ''Eşleştirme'' olacağı bildirildi. Eşleştirme için yapılan ihaleyi Fransa'nın madenle ilgili kamu kurumu Bureau de Recherche Géologique et Minière (BRGM) büyük ortak, İtalya'nın çevre ve ile ilgili yetkili kuruluşu Fondazione Minoprio küçük ortak olarak kazandığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Projenin ilk bileşeni olan Eşleştirme'de AB'nin 2006/21/EC sayılı Maden Atıkları Direktifinin ulusal mevzuata kazandırılması sağlanacak. Finansal garanti, denetim-izleme, atık azaltılması, geri kazanımı ve arıtımı konularında kılavuzların hazırlanmasını içerecek olan Eşleştirme, atık bertaraf tesislerinin inşası için temel gereksinimlerin belirlenmesi ve maden atıklarının karakterizasyonunun yapılmasını da sağlayacak.

Projenin ikinci bileşeni olan 'Teknik Yardım'da kapatılmış ve terkedilmiş maden atık sahaları için risk temelli metodoloji hazırlanacak. Aktif, kapatılmış ve terkedilmiş maden atık sahalarının envanteri ile maden atık sahalarının rehabilitasyonu için örnek iki plan da hazırlanacak.

Projenin üçüncü bileşeni olan 'Tedarik' kısmında Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı, MTA Genel Müdürlüğü'nün Laboratuvarı ve MİGEM'in altyapısı güçlendirilecek.''

A.A