Altın, gümüş ve platin ile ilgili arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetleri yürüten firmalara tanınan KDV istisnası uygulaması yeniden düzenlendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan konuya ilişkin KDV tebliğine göre, yeni uygulama Mart ayı başından itibaren geçerli olacak.

Altın, gümüş veya platin ile ilgili arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılmak üzere satın alınan mal ve hizmetleri kapsayan uygulamada, önce vergi ödemesi yapılacak, daha sonra bu vergi istisna kapsamında iade edilecek.

Mükellefler tarafından indirim konusu yapılan vergilerden bir vergilendirme döneminde gerçekleştirilen arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetlerinin bünyesine giren teslim ve hizmetlere ait kısım, Bakanlar Kurulunca belirlenen alt limiti (100 TL) aşmadığı için istisnadan yararlanamayacak alımlar çıkarılmak suretiyle tespit edilecek.

Yüklenilen vergi tutarı verilecek ilk KDV beyannamesine iade olarak dâhil edilerek buna göre hesaplanan KDV alacağı, mükellefin isteğine göre mahsuben veya nakden iade edilecek.

Altın, gümüş veya platin işletme faaliyeti sırasında, maden cevherinin kompleks halde olması nedeniyle altın, gümüş veya platin yanında başka metallerin de üretilmesi, işletme faaliyetine ilişkin alımların tamamının istisnadan yararlanmasına engel olmayacak.

İşletme faaliyetini yürütenlere verilecek zenginleştirme ve rafinaj hizmetleri ile zenginleştirme faaliyetini yürütenlere verilecek rafinaj hizmetleri de istisna kapsamında değerlendirilecek.

Tebliğe göre, rafinaj faaliyetinde bulunan mükelleflerin rafinajı yapılacak ürünün satın alınması sırasında yüklendikleri vergilerin de iade kapsamında değerlendirilmesi öngörülüyor.

ULUSAL GÜVENLİK AMAÇLI TESLİM VE HİZMETLER

Ulusal güvenlik amaçlı teslim ve hizmetlere ilişkin istisnayı da yeniden düzenleyen Tebliğ uyarınca, bu istisnadan Milli Savunma Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlü yararlanacak.

İstisna kapsamına ulusal güvenlik kuruluşlarına uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, zırhlı personel taşıyıcı, rozet, füze ve benzeri araç ve silahlar ile bunların oluşturduğu sistemlerin, bu araç, silah ve sistemlere ilişkin mühimmat, teçhizat, yedek parça ve eklentilerinin teslimi ile belirtilen araç, silah ve sistemlerle ilgili ar-ge faaliyetleri için yapılan alımlar, üretim, montaj, tadil-bakım-onarım ve modernizasyon işlemi şeklindeki mal teslimleri ve hizmet ifaları girecek.

Ulusal güvenlik kuruluşlarına istisna kapsamında doğrudan teslim ve hizmet ifasında bulunan yükleniciler, düzenleyecekleri faturada istisna uygulayarak işlem yapacak.

İhraç kaydıyla teslim edilen malların süresinde ihraç edilememesi halinde ek süre talebine ilişkin düzenleme ile de, 1 Mart'tan itibaren ihraç kaydıyla teslim aldıkları malları yasal süresi içinde mücbir sebepler veya beklenmedik durumlara bağlı olarak ihraç edemeyen mükelleflerin ek süre talepleri, ilgili vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklar değerlendirecek.
Bu çerçevede, ihraç kaydıyla teslim edilen bir malın ihracatının gerçekleşmemesi halinde, ek süre ihracatçılar tarafından en geç 3 aylık sürenin sonundan itibaren 15 gün içinde ya bağlı olunan vergi dairesine, ya da ilgili vergi dairesi veya defterdarlığa verilecek bir dilekçe ile istenecek.

SABAH