Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan 11 bini aşkın kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı.

Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) ile Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanlığı arasında 1 Ocak 2011'den geçerli ve iki yılı kapsayan sözleşmenin anlaşmayla sonuçlanması dolayısıyla TTK Toplantı Salonunda tören düzenlendi.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yaptığı konuşmada, toplu sözleşme görüşmelerinin 29 Temmuz'da uzlaşmayla sonuçlandığını, havza çapında çalışanların onayını alarak sözleşmeyi imzalamaya karar verdiklerini söyledi.

Yaşanan koşullarda çalışanlara en iyi şartları sağladıklarına inandığını anlatan Alabaş, şunları belirtti:

''Ülkemizin içinde bulunduğu durum, TTK'nın gerçekleri ve genel ücret politikalarını bilerek ortaya koyduğumuz taleplerimize tam olarak ulaşamasak da çalışanların onayını alarak sözleşmede uzlaşma sağladık. Eski ve yeni işçi arasındaki ücret farkını 7 puan kapattık. Önümüzdeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde aynı işi yapan arkadaşlarımız arasındaki ücret farkını tamamen gidermek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. TTK'yı kendi ayakları üzerinde durabileceği bir ekonomik güce kavuşturmak için hep birlikte çalışacağız.''

Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat, yeni bir toplu iş sözleşmesini imzalamanın, çalışanların sıkıntılarının bir kısmını da olsa gidermenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Erhan Polat, görüşme sürecine katkılarından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlar ve kurum yetkililerinin yanı sıra GMİS yetkililerine de teşekkür ederek, ''Belki tüm istenilenleri karşılamamış olabiliriz. Kıt imkanları en iyi şekilde paylaştırmanın peşindeyiz. Bunu bir nebze olsun gerçekleştirdik'' dedi.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan da 24. dönem toplu iş sözleşmesinin başlangıcından imza aşamasına gelinceye dek emeği geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin yanı sıra ilgili sendikalara ve uzmanlara teşekkür ettiğini söyledi.

Toplu sözleşme, Kamu-İş Genel Sekreteri Polat, TTK Genel Müdürü İnan ve GMİS Genel Başkanı Alabaş arasında imzalandı.

Türk-İş ile hükümet arasındaki çerçeve anlaşması kapsamında, ücretlere ilk ve ikinci altı aylarda yüzde 4, üçüncü ve dördüncü altı aylarda da yüzde 3 oranında zam yapıldı. Sosyal yardım ödemeleri ise aylık 84 liradan 145 liraya çıkarıldı.