Kahramanmaraş'taki Afşin Elbistan (B) Termik Santrali için kömür üretilen Çöllolar kömür üretim sahasında meydana gelen göçükte 1 kişi öldü. Göçekte kaybolan 9 kişiden ise haber alınamıyor.

Sahada saat 10.11'de meydana gelen göçük sonrasında olay yerine çok sayıda ambulans ile arama ve kurtarma ekipleri sevk edildi.

Göçükten hemen sonra 2. Ordu Komutanlığından 2 arama-kurtarma helikopteri ve Adana'dan da arama-kurtarma ekibi istendi. Yapılan çalışmada göçük alanında olduğu bildirilen Ruşen Demir, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Turan Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı'nın kaybolduğu tespit edildi.

Park Teknik Şirketi tarafından işletilen Çöllolar kömür sahasında işçiler ve işçi yakınları tarafından yapılan arama kurtarma çalışmalarından bir sonuç alınamadı. Alanda yer yer toprak kayması yaşanması nedeniyle göçük alanı boşaltıldı, arama kurtarma çalışmasına 2 helikopterle devam edildi.

Helikopterlerle yürütülen çalışma sırasında dozer operatörü Ruşen Demir'in (25) cesedine ulaşıldı. Bulunduğu yerden alınarak helikopterle göçük alanının dışına taşınan Ruşen Demir'in cenazesi buradan ambulansla Afşin Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

Arama çalışmalarını Elbistan Kaymakamı Metin Maytalman, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Maden-İş Elbistan Şube Başkanı İsmet Bölükbaşı ve diğer ilgililer izledi.

-ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI YILDIZ'IN AÇIKLAMASI-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir gazetecinin sorusu üzerine söz konusu sahada kömür çıkartma çalışması yapılmadığını belirtti.

Geçen hafta içerisinde aynı sahada, küçük depremlerin tetiklediği bir toprak kayması daha olduğunu anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

''O zamandan bu tarafa açık ocak dediğimiz yerde 2,5-3 kilometrelik bir alanda bir toprak kayması oluşmuş. Ben Genel Müdürümüzü ve Müsteşarımızı oraya gönderdim. Özel sektöre ait bir faaliyetti bu. Orada şu anda kömür çıkartmayla alakalı herhangi bir faaliyette bulunulmuyordu. Bugünkü olan hadise bir depremin tetiklemesi midir yoksa bir zemin kayması mıdır, rasathaneden alacağımız bilgilerle teyit edeceğiz. Sonuçta kömür faaliyeti olmayan bir yerde bir toprak kayması oldu, büyük bir miktar yanda bulunan boş sahaya devrilmiş. Topoğraf çalışması yapan ve bir araç da oradan geçerken göçüğün altında kaldığı söyleniyor. Bununla ilgili net rakamlara ilişkin, teyit ettirmeden kesinleştirmeden bir şey söylememiz doğru olmaz.''

Göçük altında kalanların işçiler olup olmadığının sorulması üzerine de Yıldız, göçük altında kalanların topoğraf çalışması yapan teknik bakım çalışmasında bulunan kişiler olduğunun söylendiğini ifade etti.

Sahadaki işçilerin geçen hafta tetiklenen toprak kaymasından sonra herhangi bir kömür çıkartma faaliyetinde bulunmadığına dikkati çeken Yıldız, ''Bunu kömürle ilintilendirmek doğru olmaz, bir kömür sahasında bir toprak kayması olarak söyleyebiliriz'' dedi.

-VALİLİK KRİZ MERKEZİNİN AÇIKLAMASI-

Kahramanmaraş Valiliği Kriz Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, göçük nedeniyle hafif yaralanan 7 kişinin tedavilerinin yapıldığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

İl Jandarma Komutanlığı Komando Birliği ile değişik illerden sivil savunma ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ile arama ve kurtarma çalışmalarının yapıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Kendilerinden haber alınamayan şahısların yer tespitinde kullanılmak üzere 2 takım çanta arama dedektörü, arama köpeği ve yeterli sayıda arama kurtarma teknisyeni Diyarbakır Valiliğince olay yerine sevk edildi. Göçük afetine maruz kalan şahıslara ait cep telefonu numaraları Başbakanlık Kriz Merkezine bildirilmiş olup sinyal bilgilerinden yer tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir.''

Bölgede, Genelkurmay Başkanlığına ait 2 helikopter ile Sağlık Bakanlığına ait bir hava ambulansında bulunduğu bildirildi.

-KAHRAMANMARAŞ VALİSİ KOCATEPE-

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan sahada yaşanan göçük sonrasında, öncelikle kayıp 9 kişinin yerinin belirlenmesine çalışıldığı bildirildi.

Göçük alanındaki çalışmaları, Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğündeki kriz merkezinden izleyen Kocatepe, kayıp kişilerin yerinin belirlenmesi için tüm teknik olanakların seferber edildiğini vurguladı.

Göçük sahasında arama çalışması yapan helikopterlerin gece görüş kabiliyetine sahip olduğunu ve arama çalışmalarının gece de sürdürülebileceğini ifade eden Şükrü Kocatepe, şunları anlattı:

''Göçükte 3 araç toprak altında kaldı. Kayıp olduğu belirlenen 9 kişiden haber alamıyoruz, yerlerini tespit edemedik. Kurtarma çalışmalarımızda öncelikle kayıp 9 kişinin yerlerini tespit etmeye çalışıyoruz. Kayıpların bulunması için her türlü teknik imkan kullanılıyor. Cep telefonlarının sinyallerinden de kayıpların bulunduğu yeri tespit etmeye çalışıyoruz.

Bölgede yer yer toprak kaymaları yaşanıyor. Alanın yakınında bir hava ambulansı hazır bekliyor. Arama kurtarma çalışmalarında da halen 76 teknik eleman görev yapıyor.''

-ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR-

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD), Kahramanmaraş Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan alanda yaşanan göçük nedeniyle haber alınamayan 9 kişinin arama kurtarma çalışmalarına devam edildiği bildirildi.

AFAD Başkanı Mehmet Ersoy imzalı açıklamada, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Adana ve Diyarbakır Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğünün 86 kişilik arama kurtarma ekibinin yanı sıra Jandarma Komando Birliğine bağlı toplam 109 personel, Genelkurmay Başkanlığına ait 2 arama kurtarma helikopteri, Sağlık Bakanlığına ait 1 ambulans helikopter, 6 ambulans ve 21 sağlık personelinin arama kurtarma çalışmalarına katıldığı belirtildi.

Açıklamada, arama kurtarma faaliyetlerine katılan tüm personelin her türlü acil ihtiyaçlarının Kızılay tarafından karşılanmaya devam edileceği ifade edildi.

Bölgede yürütülen arama kurtarma çalışmalarına sağlıklı sonuç alınamayacağı gerekçesiyle yarın sabah saatlerine kadar ara verildi.

A.A.