Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD), bilimsel çalışmalarla cep telefonlarının insan sağlığı üzerinde zararlı bir etki oluşturduğunun anlaşılması durumunda, bu etkinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak çözümleri üretmek ve önermenin herkesin sorumluluğu olduğunu bildirdi.

MOBİSAD'dan, Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının (IARC) cep telefonlarının sağlık üzerinde muhtemel etkilerine yönelik çalışmasına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, toplumsal olarak üzerinde hassasiyetle durulması gereken en önemli unsurun bireylerin ve toplumun sağlığı olduğu, bu konunun tüm kurumların sahip çıkması gereken toplumsal sorumluluklardan biri olduğu vurgulandı.

Derneğin insanların sağlığına zarar getirdiği iddia edilen bu konuya da aynı sorumluluk anlayışı ile yaklaştığı, konuyu tüm yönleriyle ve titizlikle değerlendirdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''IARC bünyesinde bir kısım bilim adamı bir araya gelerek, radyo ve televizyon vericilerinin, uyduların ve her türlü elektromanyetik yayın yapan cihazların, bu çerçevede cep telefonlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olup olmadığını değerlendirmişlerdir. Bu değerlendirmede, 'hala yeterli sonuçlara ulaşılamadığı, yeterli kanıtlara varılamadığı ve çalışmaların sürdürülmesi gerektiği' vurgulanmaktadır.

'Çalışmalar sonuçlanınca ortaya çıkacak gerçekliğe kadar cep telefonlarının 2B sınıflandırılması içine alınmasına karar verildiği' belirtilmektedir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansından Jonathan Samet, açıklamasında, 'bu konuda henüz çalışmalara devam edildiğini ve kesinleşmiş bir bulgunun olmadığını' belirtmektedir. Görüşümüz, birçok başka uluslararası kuruluşun ve bilim insanın karşıt fikirde olduğu bu hususun serinkanlılıkla değerlendirilmesi ve spekülasyona yol açılmaması gerektiği yönündedir.''

Telekomünikasyon sektörünün ülkelerin gelişmesine, büyümesine en önemli katkı sağlayan stratejik sektörlerden biri olduğuna işaret edilen açıklamada, ''Araştırma ve karşıt görüşlerin öne sürüldüğü bir konuda, bu konu netmişçesine yapılacak açıklamalar ve yaratılan spekülasyonlar, ekonomimizin kaldıracı konumundaki telekomünikasyon sektörüne dolayısıyla ülkemiz ekonomisine darbe vurmaktan öteye gidemez. Doğaldır ki bilimsel çalışmalarla cep telefonlarının insan sağlığı üzerinde zararlı bir etki oluşturduğu anlaşılırsa bu etkinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak çözümleri üretmek ve önermek hepimizin sorumluluğudur. Ancak bu sorumluluğun ve hassasiyetin, henüz araştırma aşamasında olan ve bilim adamlarının üzerinde karşıt görüşleri ile tartıştıkları ve toplumumuzun tüm kesimlerini ilgilendiren bu konunun speküle edilmemesinde de gösterilmesi gerektiği görüşündeyiz'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Uluslararası Kablosuz İletişim Birliğinin ''Cep telefonları yanında turşu ve kahve de yer alıyor'', GSMA Enerji ve Sürdürülebilirlik Birimi Direktörü Jack Rowley'in ''Cep telefonlarının kanser ile ilişkilendirilebilmesi için yeterli kanıt yok. Bu kapsamlı araştırma kapsamlı öneriler sunuyor ancak hayvanlar ve hücreler üzerinde yapılan bir çalışmadan istikrarlı destek sağlamıyor'', İngiltere Kanser Araştırma Cemiyetinin Sağlık Bilgileri Başkanı Ed Young'ın ''Hiç kimsenin açıkçası cep telefonlarından yayılan radyasyonun kanser riskini nasıl etkilediğine dair açık bir fikri yok'', American Cancer Society'nın ''IARC çalışması henüz tamamlamadı ve kesin bir veri yok. Mevcut bulunan cep telefonu ve elektromanyetik alanlar için uluslararası önlemler hala geçerli. Cep telefonlarının kanserle ilişkisi için yeterli kanıt yok'' değerlendirmelerine de yer verildi.