Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Diğer tedarikçi ülkelere göre daha hızlı ve güvenilir bir profil ortaya koyan Türk ihracatçısı, Türk ürünlerinin tercih edilmesini sağladı. Made in Turkey etiketli ürünler daha fazla tercih edilir hale geldi. Döviz kurlarının da olumlu etkisi ile ihracatımız 2011 yılı sonunda kriz öncesi rakamların üzerine çıkacak, 2023 yılı için belirlediğimiz 500 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz.” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri her ay yeni bir ihracat rekoru kırıyor. 2011 yılı Nisan ayında tarihinde ilk kez 10 milyar doları aşan Ege İhracatçı Birlikleri, Ağustos ayında 11 milyar doların üzerine çıktı, 2011 yılı sonu için belirlediği 12 milyar ihracatına emin adımlarla ilerliyor.

Egeli ihracatçılar, 2011 yılı Eylül ayında 1 milyar 3 milyon 106 bin dolarlık ihracat başarısı gösterdi. Ege İhracatçı Birlikleri'nin 2011 yılında aylık bazda 1 milyar dolar bandında ihracat yapma alışkanlığı kazandığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, yılın son çeyreğinde Ege Bölgesi'nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, zeytin, zeytinyağı, narenciye ürünlerinin ihracat sezonunun başlaması nedeniyle daha başarılı bir performans beklediklerini kaydetti.

2011 yılı Eylül ayında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 birlikten 8 tanesi ihracatını arttırırken, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Tütün İhracatçıları Birliği, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2010 yılı Eylül ayı performanslarının gerisinde kaldı.

DEMİR ÇELİK İHRACATI YENİ REKORA KOŞUYOR

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde en fazla ihracat yapan birlik, Eylül ayında da Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği oldu. 224 milyon 386 bin dolarlık ihracat yapan demir-çelik sektörü 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 121'lik rekor ihracat artışı başarısına imza attı.

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracat sezonunun başlaması ile birlikte Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Eylül ayında, 112 milyon 695 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan ikinci birlik konumuna yükseldi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği ise 80 milyon 267 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör olurken yıllık bazda 927 milyon 626 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı ve 1 milyar dolar sınırına bir adım daha yaklaştı.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde uzun yıllardan beri en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci birlik olan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Eylül ayında 73 milyon 827 bin dolarlık ihracatla dördüncü sıraya gerilerken son bir yıllık dönemde gerçekleştirdiği 1 milyar 199 milyon dolarlık ihracatla ikincilikteki konumunu korudu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 66 milyon 283 bin dolarlık ihracat tutarı ile beşinci sırada yer aldı. 53 milyon 9 bin dolarlık ihracatla Ege Tütün İhracatçıları Birliği en fazla ihracat yapan altıncı birlik oldu. 2011 yılının ihracat artış hızı ve büyüme şampiyonu olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise yüzde 75'lik parlak ihracat artışı ile 49 milyon 203 bin dolarlık ihracat yaptı ve yedinci sırada yer aldı.

Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 25 milyon 791 bin dolarlık ihracatla sekizinci, Ege Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği 25 milyon 563 bin dolarlık dış satımla dokuzuncu, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 21 milyon 716 bin dolarlık ihracatla onuncu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 8 milyon 323 bin dolarlık ihracat tutarıyla on birinci ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 7 milyon 591 bin dolarlık dış satımla sonuncu sırada yer aldı.