Düzenleme emekli milletvekili maaşını 7.7 bin liraya, çift maaş alan vekillerin aylık gelirini de 19.7 bin liraya çıkardı.

KAMUOYUNUN bütün dikkati Fransız Ulusal Meclisi’ndeki soykırımı inkar edenlere dönük hapis ve para cezası öngören yasaya dönükken TBMM Genel Kurulu’nda parmaklar, emekli milletvekilleri maaşlarında yapılan zam önergesi için kalktı. Meclis’in sosyalist kökenli vekillerinden BDP’li Sırrı Süreyya Önder’in de kulisinde yer aldığı katmerli zam önergeleri, bütün partilerin anlaşmasıyla, üzerinde hiçbir konuşma yapılmadan jet hızıyla kabul edildi. Milletvekilleri, kendileri için yaptıkları zamları kabul ettikten sonra 10 günlük yılbaşı tatiline girdiler. TBMM Genel Kurulu’nda gece yarısı 3 saat süren operasyonla, 3-5 bin lira arasında değişen emekli maaşları, önce eşitlendi, ardından da zamla 7.7 bin TL’ye çıkartıldı. Bu rakamlar, cumhurbaşkanının maaşına endeksli olarak her yıl otomatik artacak. Bu operasyon, mevcut milletvekillerinden emekli olanlara da yansıdı. Böylece hem emekli hem milletvekili olanların maaşı 19.7 TL’ye çıkarken, sadece milletvekili olanlar 12 bin lira maaş alacaklar. Yapılan başka bir düzenlemeyle de siyasete erken veda eden ve emeklilik hakkını elde edememişlere de prim desteği geldi. Bu eski vekillerin en üst basamaktan ödemeleri gereken primleri, 4 yıl boyunca Meclis bütçesinden karşılanacak.

İlaçla uyuttular

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece yapılan operasyon, milyonlarca dar gelirliyi yakından ilgilendiren ilaçta 3 kutuya kadar 3, ilave her kutu için 1 TL katkı payı getiren yasada gerçekleştirildi. Gözlerin Fransa’nın sözde soykırım inkârını suç sayan yasayı parlamentosundan geçirmesine çevrildiği gün, gece yarısı gerçekleşen operasyona bütün partiler destek verdi. Oturumu, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, “Allah hiç birimizi mahçup etmesin” sözleriyle kapattı.

Meclis’te zam kulisi

Liderlerin, bütün partilerin uzlaşması koşuluyla destek verdiği düzenleme için TBMM Başkanı Cemil Çiçek de devreye girdi. Çiçek, partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya geldi ve destek aldı. BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Sırrı Sakık, Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan, önergenin hazırlanması aşamasında iktidar kulisinde görüşmeler yaptı. Ardından da ortak önergelere Meclis Başkanlık Divanı üyelerinden AK Partili Fatih Şahin, CHP’li Ahmet Toptaş ve Tanju Özcan, MHP’li Ali Uzunırmak ve BDP’li Sırrı Sakık imza koydu. Önergeyle, emekli maaşlarına yeni hesaplama yöntemi belirlenerek, Cumhurbaşkanı aylık ödeneğine endekslendi. SSK ve Bağ-Kur kökenli olan ve emekliliğinde düşük maaş alma ihtimali olan 170 vekilin yüksek emekli maaşı garantilendi.

Cumhurbaşkanı endeksi

Buna göre, yaş ve prim gün sayısı koşullarını sağlamak ve iki yıl milletvekilliği yapmış olmak kaydıyla, Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödeneğin yüzde 40’ı esas alınarak Cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 42’si oranında emekli maaşı bağlanacak. Bununla, 2012’de emekliliğe hak kazanan bir milletvekilinin emekli aylığının yaklaşık 5 bin 600 TL olması sağlandı.
Bu operasyondan 3 saat sonra, ikinci operasyonla da emekli maaşı hesaplama yönteminde yer alan yüzde 42’lik oranın, 31 Aralık 2020’ye kadar yüzde 60 olarak uygulanacağı hükmü getirildi. Bu, emekli maaşlarını katlayarak, yaklaşık 7 bin 750 TL’ye yükseltti. Her iki operasyon da jet hızıyla geçti.

Emekli olamayan vekiller için ayrı operasyon oldu

TBMM’de önceki gece verilen üçüncü önergeyle emeklilik hakkını elde edememiş eski vekillere, milletvekili emeklisi olma hakkı tanınırken bunun için ödemeleri gereken yüksek primlere destek sağlandı. Sayıları 120 olan eski vekillerin en üst basamaktan primlerinin tamamı dört yıl süreyle TBMM bütçesinden karşılanacak. Görevleri sırasında ölen bakan ve milletvekillerinin hak sahibi yakınlarına da 2 yıl milletvekilliği yapmış olma koşulu aranmaksızın ölüm ya da dul ve yetim aylığı bağlanması hükmü de getirildi. Bağlanan bu aylığın düşük olması halinde aradaki farkın Hazine’den tahsili öngörüldü.

Bir vekil 100 düğüne gider, küçük altın 180 lira

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekili maaşlarına yapılan zammı savunurken, “Kaleminizden kan damlamasın. Milletvekili 100 düğüne gider. Küçücük bir altın 180 lira. Bir altın götürseniz vatandaş ‘Koskoca milletvekilinin getirdiği altına bak’ der, ortasını götürürse 400 lira” dedi.
Çiçek eleştirileri dün Skytürk TV’deki programda yanıtladıktan sonra Meclis’te de basın toplantısı düzenleyerek, şunları söyledi:
Yol parasının, çektiği sıkıntıların hesabını yapmıyor. Bu harcamaların 3’te 2’si, 4’te 3’ü zaten bu görevi yerine getirebilmek bakımından şey olur. Merkez Bankası Başkanı kaç lira alıyor sorar mısınız? Bağımsız kurullar ne maaş alıyor? Milletvekilleri için gelmedi bu kanun. Milletvekilleri olmasaydı dahi bu kanunu çıkarma mecburiyeti var. Bu konu (Emekli Sandığı Kanunu) gelince, bugün burada koymazsanız Hal Yasası’nın içinde milletvekili maaşını, şunu bunu koyacak haliniz yok. Bir ihtiyaçtan dolayıdır ve kişilere sağlanmış bir imkan değil, bir statüyle ilgili imkandır. TBMM’nin siz içindesiniz, milletvekillerinin nasıl çalıştığını biliyorsunuz, diğerlerinin ne olduğunu biliyorsunuz.
Türkiye’de kamu görevlilerinin yaşadığı hayatlara, devletin onlara sağladığı imkanlara bakın. Sadece milletvekilleri söz konusu olduğu zaman kaleminizden kan damlamasın. Gerçekçi olun. Çünkü burada 7 liraya yemek çıkıyor diye ortalığı ayağa kaldırdık, sanki Başbakanlık’ta yemek 30 liraya çıkıyor. Sanki milletvekillerinin çoluğu çocuğu sabaha kadar burada yemek yiyor tarzında, parlamentoya karşı kışkırtıcı bir üslupla yazılar yazılıyor. Elinizi vicdanınıza koyun. Kamuda çalışan üst düzey görevliler bir yere gidecek olsa araba devletten, şoför devletten, benzin devletten, uçak parası devletten, ayrıca harcırah. Milletvekilinin yaptığı tüm harcamalar kendi cebindendir. Bu bir ihtiyaçtı, bir intibak durumu söz konusuydu. Dört grubun da birlikte karar verdiği bir husustur.

Bakan yardımcısı emekli vekiller kapsam dışı

BAKAN ve milletvekilleriyle ilgili maaş operasyonunda bakan yardımcılarının durumunun ise unutulduğu ortaya çıktı. Şu ana kadar 12 bakanlığa atanan bakan yardımcılarından 8’i eski milletvekillerinden oluştu. Tümü emeklilik hakkı elde eden ancak bakan yardımcılıklarına atanınca emeklilik aylıkları kesilen 8 eski vekil, yeni düzenleme yapılmaması nedeniyle yine 9 bin 500 TL’lik bakan yardımcısı maaşına kaldılar.