Petrolün varil fiyatının 140 doları bulması ve bin metreküp doğalgazın 410 dolardan satışa başlaması ile birlikte her gün 1 milyar 100 milyon dolar enerji geliri olan Moskova biriken parayı halka dağıtma kararı aldı. Rezervleri tüm zamanların rekorunu kırarak 550 milyar doları aşan Rusya tüm kamu çalışanlarına en az yüzde 30'luk zam yaptı. Başbakan Vladimir Putin kamu sektöründe çalışanların maaşlarına 1 Aralık'tan itibaren yüzde 30 zam yapılacağını duyurdu. İktidar partisi Birleşik Rusya'nın çalışma toplantısına katılan Putin Merkez Bankası'nın gerekli tedbirleri aldığını, yeni zamların enflasyon etkisi oluşturmasını beklemediklerini söyledi.

Putin en büyük zammı da askerlere yaptı. Üstlendikleri göreve göre yüzde 30-40 arasında zam alan askeri personelin en düşük maaşı 65 bin ruble (2 bin 750 dolar) olacak. Komanda birliklerinde görev alan askerler, deniz birlikleri ve nükleer sistemlerde çalışanlar ise 100 bin ruble ile 150 bin ruble (4 bin 230 -6 bin 335 dolar) arasında maaş alacak. Devlet, askeri personel ve kamu personelinin tamamının da konut sorununu çözmeyi hedefliyor.

Putin özellikle konut sorununun çözümü konusunda yıl sonuna kadar acil eylem planının hazırlanmasını isteyerek, "Modern şartlara göre daha yeni, güvenli, konforlu ve enerji verimliliği göz önünde bulundurularak konutlar hazırlanmasını istiyoruz. Bunun için gerekli altyapı çalışmaları ve yasal hazırlıklar yıl sonuna kadar tamamlanmalı." dedi. Moskova ve St. Petersburg gibi şehirlerde konut sorunu özellikle yabancılar için kâbus olarak görülüyor. 50 metrekareyi geçmeyen daire kiraları merkezin dışındaki bölgelerde 2 bin doları buluyor. Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde tüm konutlar yerli halka dağıtıldığı için Rusya vatandaşlarının büyük çoğunluğunun birer dairesi bulunuyor.

PUTİN CANLI YAYINDA HALKIN SORULARINI CEVAPLAYACAK

Rusya başbakanı sosyal ve sağlık alanında tüm Rusya halkının ihtiyacının karşılanması için çalışmalara başlanılmasını isterken özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin önündeki engellerin de kaldırılması talimatını verdi. Putin modern iletişim teknolojileri kullanılarak partisi Birleşik Rusya'nın halka daha yakın olması gerektiğini kaydederek, "İnternet kullanılarak düzenli iletişim merkezleri kurulabilir. Halkın ihtiyaçlarını ve sorunlarını anında iletecekleri ve çözüm bulacakları merkezler kurulabilir. Bölgelerde parti meclislerinin oluşturulması lazım." önerisinde bulundu.

Putin ülkede çok partili yapının olgunlaşması için Birleşik Rusya'dan diğer siyasi partilerle de işbirliği içinde olmalarını isteyerek, "Diğer siyasi partilerle diyalog içinde olmalısınız. Onların geliştirdiği iyi çalışmaları desteklemelisiniz." dedi. Rusya Başbakanı Putin kendisinin de halkın sorunlarını yüz yüze görüşerek dinlemek istediğini belirterek, "Bana birçok mektup geliyor. Görevli arkadaşlarımız bunları okuyor ve değerlendiriyor. Ancak ben halkla daha yakın temas kurmak istiyorum. Canlı televizyon oturumları düzenleyerek, halkın sorularını doğrudan cevaplamak istiyorum." teklifinde bulundu.

ENFLASYON ENDİŞESİ ARAZİ SATTIRIYOR

Rusya enerji satışlarından gelen aşırı dolar girdisi ve devlet harcamalarının hızla artması nedeni ile yüksek enflasyonla mücadele etmeye çalışıyor. Yıl sonu yüzde 10,5 olarak hedeflenen rakamın aşılacak olması Başbakan Vladimir Putin başta olmak üzere yetkilileri tedirgin ediyor. Gıda fiyatlarında şimdiden yüzde 35'leri bulan enflasyonun genel ortalamada da yüzde 15'i geçmesi bekleniyor.

Enflasyonla mücadeleyi birinci öncelik olarak belirleyen Putin hükümeti, 2009 sonu için tek haneli enflasyon sözü verdi. Ancak Putin iktidar partisi Birleşik Rusya'nın düzenlediği çalışma toplantısında enflasyonun dış ekonomik problemlerden kaynaklandığını ifade ederek mücadeledeki zorluğa dikkat çekti. Maliye bakanı Aleksey Kudrin, enflasyonla mücadele için daha önce iki yol önermişti. Bunlardan ilki devlet harcamalarını kısmak. İkincisi ise Türkiye modeli olarak sunduğu rublenin güçlenmesine müsaade etmek. Buna göre yıl sonuna kadar 1 dolar 20 rublenin de altına düşecek.

Enflasyonla mücadele de en ilginç teklif ise Birleşik Rusya yöneticisi Boris Grizlov'dan geldi. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'nın da başkanı olan Grizlov, enflasyonla mücadele için devlet arazilerinin satışını önerdi. Grizlov, "Rusya arazilerinin sadece yüzde 6-7'si yasal olarak özel kişilere ve kurumlara ait. Biz bu arazileri piyasaya arz edersek, içerden önemli miktarda bir para arzı gündeme gelir. Böylece enflasyonu dengelemiş oluruz" dedi

(Cihan)