Saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmada ifade veren gizli tanık kirli tezgahı şöyle anlattı: "Saldırıdan bir hafta önce PKK'lılarla toplantı yaptık. Teröristlere 180 kg gübre temin ettik. Gübrelerin taşınması için bir korucu pikabını tahsis etti. Daha sonra ise bu aracı sattı." Patlayıcı düzeneği için gerekli kabloyu da yine korucuların satın aldığını anlatan gizli tanık, PKK'lıların bombaları yola döşerken de verdikleri korucu kıyafetini giydiklerini söyledi

Ramazan Bayramı'nda Türkiye'yi yasa boğan Hakkari Çukurca karayo-lundaki kanlı saldırının arkasından korucular çıktı. Saldırı sonrası yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 22 kişi içinde bulunan 4 korucudan biri olan 'Gizli tanık' ın ifadeleri ihaneti belgeledi. Operasyonlar hakkında teröristlere bilgi aktarımı yapılan toplantılara bizzat katılan gizli tanık, hain saldırıdan bir hafta önce bölgedeki korucuların terör örgütü mensuplarıyla yaptığı gizli görüşmeyi ve hain pusuda kullanılan 180 kg gübre ile kabloların nasıl tedarik edildiğini tüm detaylarıyla anlattı.

SALDIRIDAN BİR HAFTA ÖNCE PKK-KORUCU TOPLANTISI

Gizli tanık hain saldırının korucularla işbirliği içinde gerçekleştirildiğini gözler önüne seren ifadesinde 17 Ağustos 2011'deki patlamanın ardından Hakkari İl Jandarma Komutanlığı'nın, Ağaçdibi köyünde bulunan 10 korucuyu iki gün sonra olayın yaşandığı noktada görevlendirdiğini ve burada korucu başı S. A.'nın, Ş. T., R. T., M. Ö., A.T., H.Y., M.E., R. E., K. T. ve A. A. isimli korucularla burada yaptıkları sohbete tanık olduğunu anlatıyor. Korucuların arasında geçen sohbette, bazı korucuların teröristlere gübre ve kabloları nasıl tedarik ettiklerini söylediğine tanık olan gizli tanık hain tezgahı şöyle anlatıyor: "Teröristlere yardım eden Korucu R.T, patlama olayı olmadan bir hafta önce, 10 Ağustos 2011 tarihinde Oğul köyü, Dilekli Mahallesinde ikamet eden İ. T.'in evine korucu K. T. ile birlikte gittik. Evde terör örgütü mensurlarından Umut K, Siyabent K, ve 5-6 kişilik terörist grubu ile toplantı yaptık. Toplantıya Oğul Köyünden Ömer I., Eyyüp Z., Yusuf Z. ve Kadri S. de katıldı. Toplantının konusu örgüt mensuplarının Eyyüp Z. ve Kadri S. isimli şahısların verecekleri vergi konusuydu.

30 KİLOLUK 6 TORBA GÜBRE

Ancak örgüt mensupları toplantıda saldırı öncesinde, bizden malzeme yardımında bulunmamızı istedi. Ömer I. ve Eyüp Z.'den her biri 30 kiloluk, altı torba gübre istedi. Eyüp Z. de bu isteğe karşılık "Canınız sağ olsun, altı torba nedir ki gidin istediğiniz zaman şantiyeden 10 torba alın" dedi. Korucularla birlikte örgüt mensupları Eyüp Z.'ye ait Hakkari, Çukurca Karayolu 8. Km'de bulunan şantiye gidip, Ömer'in kendisine ait Toyota marka pikapa yükledikleri gübreleri Oğul Köyü'nde bulunan teröristlere teslim ettiler. R.T. diğer koruculara, 'Bu gübrenin tarlada kullanılmayacağını, patlayıcı olarak kullanılacağını biliyordum. Çünkü tarlaya gübre atma zamanı değil.' diye anlatıyordu.

KABLONUN METRESİ 25 KURUŞ

Gizli tanık ifadesinde teröristlere yardım eden korucuların Ağaçdibi Muhtarı Ş.T ile yaptıkları konuşmaların ayrıntılarına da yer verdi. Konuşmalarda muhtar koruculara, "Tamam, gübreyi Eyüp Z.'den aldınız, peki bu kadar kabloyu nereden buldunuz" diye soruyor. Korucu K. T. de gülerek, "Kablo dediğin nedir ki, metresi 25 kuruş. Ben şimdi gidip Hakkari'den veya Van'dan sana üç bin metre kablo getireyim." şeklinde cevap veriyor. Bunun üzerine muhtar Ş.T. koruculara kızarak yanlarından ayrılıyor.

Eylem kararı üçüncü toplantıda

Hain saldırıdan 5 gün sonra son kez toplanan teröristlerle korucuların eylem kararını ise bu toplantıda aldıkları tespit edildi. Kendi kıyafetlerini de teröristlere veren korucuların bu sefer de 12 Ağustos 2011 günü Yusuf Z.'in evinde toplandığını duyduğunu anlatan gizli tanık, "Görüşmeye örgüt mensubu Umut K. ve korucu K.T. ve Yusuf Z.'in de katıldığını anlatan R.T. eylem kararının da bu son toplantıda alındığını söyledi" ifadesini kullanıyor. Gizli tanık, R.T'nin, diğer koruculara saldırıyı gururlu bir ruh haliyle anlattığını şu sözlerle ifade ediyor: "Bu olay iyi oldu, geçen senede bayramda bizim Aksu köyünde bayram zamanı 9 tane gencimizi şehit etmişlerdi." Öte yandan hain saldırıda gübre, kablo ve diğer malzemeleri taşımada kullanılan aracın R.T'ye ait olduğu ve olaydan hemen sonra satarak elinden çıkardığı da gizli tanık ifadelerine yansıdı.

500 kilo bombayla tuzak

Hakkari'de 10 şehidin verildiği saldırıda PKK'lı teröristlerin 500 kilo bomba kullandığı belirlenmişti. Askerin geçiş güzergahındaki 5 ayrı yere 100'er kilo, toplamda 500 kilo patlayıcı yerleştiren PKK'lıların bunun için 3 kilometre kablo döşediği ve fünyeyi bir mağaradan ateşlediği ortaya çıkmıştı. Teröristlerin mayınlı düzenekte kullandığı kablolar ile şehit olan ve yaralanan askerlerden geriye kalan kumanyalar ve patlamamış mermiler saldırının izleri olarak göze çarpmıştı.
yenişafak