Basına dağıtılan soru kitapçığı ve cevap anahtarını inceleyen eğitimciler, 16. soruda verilen bilimsel verilerin yanlış olduğunu, 10. ve 12. sorularda ise iki doğru cevap şıkkı buldu

Şifre skandalıyla sarsılan ÖSYM tarafından dün yapılan ve 5 oturumlu Lisans Yerleştirme Sınavı’nın son ayağı olan LYS2 Fen Bilimleri Testi’nin Kimya Bölümü’nde uzmanlar 3 tane hatalı soru saptadı. Basına dağıtılan soru kitapçığı ve cevap anahtarını inceleyen eğitimciler 16. soruda verilen bilimsel verilerin yanlış olduğunu söyledi. Yine kitapçıkta bulunan 10. ve 12. sorularda ise iki adet doğru cevap şıkkı olduğu belirtildi. LYS2’de hatalı olduğu iddia edilen soruları Uğur Dersaneleri Kimya Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacıgil’le değerlendirdik. Boyacıgil, hatalı sorular dışında testin 15. sorusunda bulunan “pKa” bilgisinin de lise müfredatında bulunmadığını söyledi. İşte yanlış sorular :

16. soru: Al, Zn, H, Cu, Ag elementleriyle ilgili standart İndirgenme potansiyellerinin (eo) sıralanışı EAI3+/AI>EZn2+/Zn>EH+/ H2 >ECu2+/Cu >EAg+/Ag şeklindedir. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?A) Zn çubuk, CuS04 çözeltisine daldırıldığında 2+çözeltide Zn iyonları oluşur.

B) Ag çubuk, HCI çözeltisine daldırıldığında çözeltide Ag+ iyonları oluşur.

C) Al çubuk, AgN03 çözeltisine daldırıldığında alüminyum çubuğun kütlesi artar.

D) Zn çubuk, HCl çözeltisine daldırıldığında çinko çubuğun kütlesi değişmez.

E) Cu çubuk, HCl çözeltisine daldırıldığında H2 gazı oluşur

Değerlendirme: Bu soruda verilen standart indirgenme potansiyellerinin sırası yanlıştır. Doğru verilseydi sorunun cevabı “A” seçeneği olurdu. Ancak öğrenciler verilen bilgilere göre değerlendireceğinden verilenlere göre dört doğru cevap vardır. Bu sorunun iptali gerekmektedir.

12. Soru değerlendirme

Doğru yanıt “E” seçeneği olarak verilmiştir. Fakat tepkime sonunda sistemin dengeye ulaşacağı düşünülürse “A” seçeneği de yanlış olur. Bu durumda sorunun iki doğru yanıtı olmuş olur.

10. Soru değerlendirme

‘D’ seçeneği kesinlikle doğrudur. Cevap da D olarak verilmiştir. Ancak, E seçeneğinde sıcaklık sabit olduğundan, Kd değişmez, bu durumda Kd’nin eşit olduğu hidrojen gazının derişimi de değişmez. Bu nedenle E seçeneği de doğrudur.