LYS 2014 için tercihler 7 - 17 Temmuz 2014 tarihleri arasında yapılacak. Hayatlarının belki de en önemli kararını vermeye hazırlanan yaklaşık 1,5 milyon genç, doğru tercihi yapabilmek için kara kara düşünmeye başladı. Tercih döneminin sağlaması niteliğindeki psikometrik testler, gençlerin ilgi duydukları ve başarılı oldukları alanları tespit ederek gelecekte yaşanacak mesleki sorunlara bugünden çare oluyor.

LYS sonuçlarının açıklamasının ardından yaklaşık 1 buçuk milyon öğrenci için tercih telaşı başladı. 7 - 17 Temmuz 2014 tarihleri arasında yapılacak üniversite tercihleri için bazı öğrenciler bölüm ve okul isimlerini çoktan kafasında belirledi. Ancak ikinci ya da üçüncü tercihleri için kafa karışıklıkları yaşayan üniversite adayı sayısı da hiç de az değil. Bu önemli karar öncesi kuşkusuz gençlerin gelecekteki mesleklerini seçerken gerçekten ne olmak istediklerini belirlemesi gerekiyor. Öyle ki sırf bu dönemde moda olduğu için ya da aile ısrarı nedeniyle yapılan yanlış bir tercih gençlerin ileride mutsuz ve mesleğinde başarısız kişiler olmasına neden oluyor.

Kurumsal ve bireysel danışmanlık alanında hizmet veren DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, geliştirdiği Kariyer Gelişim Projesi ile gençlere kariyerlerini belirlemede yol gösteriyor. DBE tarafından geliştirilen ve sekiz farklı aşamadan oluşan Kariyer Gelişim Projesi, diğer adıyla Mesleki Yönlendirme Projesi, gençlere uygulanan özel test ve envanterlerle onların yetenekleri, kişilik özellikleri ve mesleki ilgilerinin farkına varmasını amaçlıyor.

ÖNCE KENDİNİ TANI
Gençlerin iş yaşamında hangi özellikleriyle öne çıkacağı konusunda bilinç oluşturan DBE Kariyer Gelişim Projesi 16 PF Kişilik ve Mesleğe Yönlendirme Envanteri (KİM) kapsamında yapılan testlerin ilk ayağını; okuduğunu anlama, yorumlama, analiz etme ve eleştirel düşünme gibi kriterlerin dikkate alındığı Sözel Yetenek Testi oluşturuyor. Diğer bir aşama olan Sayısal Yetenek Testinde ise matematiksel işlemleri verilen süre içerisinde çabuk ve doğru yapabilme yeteneği ölçümleniyor. Böylelikle gençler sözel becerinin baskın olduğu iletişim ve halkla ilişkiler gibi alanlara mı yoksa sayısal yeteneğin öne çıktığı finans, işletme gibi alanlara mı yönelmesi gerektiğini daha iyi kavrıyor.
Soyut yeteneğin ölçümlendiği Soyut Kavrama Testi; mühendislik ve teknik mesleklere yatkınlığın ölçümlendiği Mekanik Yetenek Testi ve üç boyutlu algılamaya, görsel alana, estetik yaratıcılığa yönelik mesleklere yatkınlığını belirleyen Mekânsal Algı Testi ise öğrencilerin başarılı oldukları ve ilgi duydukları alanları iş yaşamına uyarlayabilme özelliğini ortaya çıkaran diğer testler arasında yer alıyor.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım!