Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sabah saatlerinde Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgiler verirken, geniş bir çalışma ile Lübnan"da istikrarın sağlanması sürecine destek olacaklarını söyledi. Erdoğan bugün Katar ve İran ile telefon görüşmeleri yapacaklarını dile getirerek "Hafta içinde veya bu görüşmelere göre ABD, Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Lübnan ve Mısır"ın katılacağı bir dizi toplantı başlatmayı düşünüyoruz" dedi.

Partisinin il Başkanları toplantısında yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, 11 bakanın istifasının ardından hükümeti deviren Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile sabah saatlerinde yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi. Erdoğan şu anda geniş bir çalışkanın içinde olduklarını ve bu süre içinde öncelikleri bulunduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Bu önceliklerimizin ilk adımı bugün yapacağımız telefon görüşmeleridir. Bugün Katar, İran, ile görüşmeler yapacağız. Ve hafta içinde veya bu gelişmelere göre ABD, Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Lübnan ve Mısır"ın katılacağı bir dizi toplantı başlatmayı düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili bugün Sayın Sarkozy"den telefon geleceği söylendi. Henüz gelmedi. Bir görüşme yapacağız. Çünkü Sayın Hariri ABD dönüşü Paris"e uğradı aradan buraya geldi. Kendisi de arayacak dedi. Kendileriyle de bu görüşmeyi yapacağı sonra da süratle atılması gereken adımlar var. Çünkü Lübnan"da Lübnan Cumhurbaşkanı"nın oradaki gruplarla görüşmeleri olacak. Temennimiz odur ki Lübnan"daki bu boşluk uzamasın kısa zamanda Lübnan tekrar normale dönsün."

-HİZBULLAH TAHLİYELERİ-

Erdoğan tutukluluk süreleri düzenlemeli ile serbest kalan ve haklarında yeniden yakalama kararı çıkan Hizbullah üyelerinin tahliyeleri konusunda da Erdoğan soruları yanıtladı. Erdoğan "Tutukluluk sürelerinin noktalanması konusunda yargının verdiği karar ve dışarı çıkmaları ve ama çıkarıldıktan sonra şimdi verilen karar ve bu süreçte İçişleri Bakanlığımız, güvenlik güçlerimiz bütün gayretlerini göstererek aramaya her yerde devam edecekler. Temenni ediyorum ki kısa zamanda yakalanmaları ve tekrar yargıya teslim edilmeleridir" dedi. Yargıtay Başkanı ile bir araya gelme düşüncesi olup olmadığının sorulması üzerine ise Erdoğan Yargıtay"dan böyle bir talep gelirse görüşebileceğini söyledi.

-İKTİDARLAR İÇİN ÖZLENEN TABLO-

Başbakan Erdoğan TBMM"de 3 bine yakın maddenin yasalaşması konusunda yaptığı değerlendirmede ise Parlamentonun Cumhuriyet tarihinde farklı bir özveriyi ortaya koyduğu bir hafta olduğunu söyledi. Bu durumun iktidarlar için özlenen bir tablo olduğuna vurgu yapan Erdoğan "Milletçe özlenen bir tablodur. Temennimiz odur ki bunun genellikle böyle yürümesidir. Zira 50 yıla yakın bir süredir değiştirilmeyen kanunlar bu hafta içerisinde süratle değiştirilmiştir. Gerek ana muhalefet olsun, gerek muhalefet olsun grup başkan ve başkanvekilleri olarak bir birlikteliği benimsemiş olmaları, iktidarla güzel bir dayanışma göstermiş olmaları hakikaten geçmiş ve gelecek için de yapılacak değerlendirmelerde ne kadar istersek verimli olabiliyoruz bu bakımdan önem arz eden tablodur. Ben TBMM Başkanımıza tüm genel başkanlarımıza ve grup başkanvekillerine tüm milletvekillerimize bu sürece katkısı olan STK"lara çok teşekkür ediyorum. Burada 2720 madde görüşülerek mecliste kanunlaştı?Ben bundan sonraki süreçte de buna benzer ülkemizin milletimizin ortak menfaatlerimizin olduğu bu tür yasalarda bir özveri içinde çalışırsak açık söylüyorum Türkiye 21. yüzyıla fazla ileriye gitmeye gerek yok. Cumhuriyetimizin 100. yılına dünyanın ilk 10 ülkesi arasında girer" diye konuştu.