Maliye Bakanlığı'nın, 2010 yılında kozmetik sektöründe (spreylerde) itici gaz olarak kullanılan LPG 'nin Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) sıfırlamasının ardından 2010 yılında 11.9 bin olan tüketim, 2011 yılında yüzde 174 artışla 32.7 bin tona fırladı.

Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, Kozmetikte itici gaz olarak kullanılan LPG tüketimindeki dikkat çekici artış enerji sektörünün yeni gündem maddesi oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yaptığı çalışmaya göre, aerosol üreticilerine yapılacak sıvılaştırılmış petrol gazı satışlarının ÖTV'den muaf tutulmasıyla birlikte tüketim bir anda olağanüstü artış kaydetti.

LPG dağıtıcı lisansı sahipleri, bu kapsamda 2011 yılında 32 bin 782 ton satış yapıldığını beyan etti. EPDK kaynakları, 2010 yılında aerosol üreticilerine 11 bin 955 ton ürün satıldığını belirterek, "2011 yılında, 2010 yılına göre ÖTV'siz LPG satışlarında yüzde 174'lük bir artış saptandı" dedi.

VERGİDE BÜYÜK VURGUN

Kozmetik sektöründe kullanılmak üzere satın alınan ÖTV'siz LPG, otogaz olarak pompada satılıyor. Vergi farkından milyonlarca liralık vurgun yapılıyor.

EPDK kaynakları, tüketimin son derece dikkat çekici olduğuna işaret ederek, gerekli incelemelerin yapıldığını vurguladı. EPDK, denetimlerini bu alana yoğunlaştırdı. Son olarak Şanlıurfa'da bir sanayici, imalatta kullanacağını beyan ederek ÖTV'siz ithal ettiği LPG'yi, otogaz istasyonunda pompada satarken Jandarma tarafından yakalandı.

IRAK İŞE KARIŞTI

Kaynaklar, bir ithalatçı şirketin Irak'a fren balatası inceltici yağı satacağı iddiasıyla 3 bin 500 ton aerosol ithalat izni istediğini belirterek, "Rakam gerçekten çok yüksek. Sektörde, ciddi biçimde suiistimal şüphesi var" dedi. İl bazında ÖTV'siz satış sırasıyla en yüksek İstanbul ve Kocaeli gerçekleştiriliyor. Bu illeri Batman, Niğde, Muş ve Erzincan izliyor.

KOZMETİK SEKTÖRÜ KULLANILIYOR

Kozmetik sektöründe deodorant, köpük, tıraş kremi ve spreylerde kullanılan aerosol, 'itici gaz'lar sınıfında yer alıyor. Uçan balonlarda da kullanılan aerosol, ilk olarak böcek ilaçlarını püskürtmek için geliştirildi. Aerosol, renksiz ve kokusuz bir itici gaz.