Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Fatih Uçkun, yıllarca çocuklarda sık görülen lösemi hastalığının (kan kanseri) tedavisi için uğraştı. Uçkun ve ekibi, lösemili hücrelerin ölmesini sağlamak için araştırmalarını hızlandırdı.

ABD Sağlık Bakanlığı ise Uçkun'a çalışmaları için "2.5 milyon dolarlık bütçe ayırdı" ve hastalara umut verici bir gelişmenin temelleri atıldı. Prof.Dr. Uçkun, CD22 geninde olan değişikliğin lösemiye neden olduğunu ve bu bozuk genin hastalığın yayılmasını hızlandırdığını saptadı. Bu aşamadan sonra da CD-19-ligand proteinini buldu.

Bu protein, lösemi hücrelerine enjekte edildiğinde ise hastaların yüzünü güldürecek bir sonuca ulaşıldı. CD-19-ligand proteini, 24 saat içinde lösemili hücreleri öldürdü. Prof.Dr. Uçkun'un laboratuvarda geliştirdiği ilaç, British Journal of Hematology adlı bilim dergisinde yayımlandı. Uçkun, bilim dünyasında ses getiren araştırmasıyla ilgili, "Bu protein lösemili kök hücrelerini öldürebilen ilaç olarak kullanılabilecek" dedi. İlacın diğer çocuk kanserleri için de kullanılması hedefleniyor.