İngiliz milletvekilleri ve bazı bakanlar ile görüşmek üzere Londra"ya giden DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ziyaretinin ilk günü Kuzey Londra"da bulunan Haringey Kürt Toplum Merkezi"nde bir konuşma yaptı.

Beraberinde DTP milletvekili Şerafettin Halis"in de bulunduğu Türk, konuşmasını arkasında Aşıdi ve Azadi isimli öldürülen terör örgütü mensuplarının büyük posterleri ve sözde Kürdistan haritalarının asılı olduğu bir salonda gerçekleştirdi. Son seçimlerin ardından DTP"ye karşı başlatılan eş zamanlı operasyonları ağır dille eleştiren Türk, “Parlamento"da olmaya çok meraklı değiliz. Demokratik siyaseti yapabilirsek yapabiliriz. Bize siyaseti kapatırsanız o zaman Diyarbakır"ın sokağında Mardin"in sokağında Nüsaybin"in sokağında halkımız ile oturup tartışacağız. Eğer bunu da çok görürlerse cezaevine de hazırız” dedi. Batılıların Türkiye"nin demokratikleştiğine dair bazı söylemlerinin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını iddia eden Türk, “Ben sıkıyönetimleri yaşadım. Bakıyoruz ki o dönemde bile gözaltına alınan insanların yüzde 60 veya 70"lik kısmı serbest bırakılıyordu ancak DTP"ye karşı düzenlenen operasyonlarda yüzde 70"e yakın kısmı tutuklanıyor. Bu nasıl bir iyileşmedir. Şu an ırkçı ve milliyetçi yaklaşımın geliştiği tehlikeli bir süreç yaşıyoruz. Bu yaşananlara elimiz kolumuzu bağlayarak sessiz kalmayacağız” şeklinde konuştu.

BATI YAKASINDA YENİ BİRŞEY YOK Türk, 14 Nisan"da Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ"un yaptığı açıklamaları da değerlendirdi. Başbuğ"un açıklamalarının tüm televizyon kanallarında canlı yayınlanmasını eleştirerek, bu olayın Türkiye"nin ne kadar demokratikleştiğinin bir göstergesi olduğunu iddia etti. Türk sözlerine, “Bir yazarın da dediği gibi batı cephesinde yeni bir şey yok, Başbuğ"un söylediklerinde demokrasi açısından hiçbir şey yoktu. Kültürel birlik olacak ama grup kimliği olmayacak, yani Türkiye"deki anayasa gibi o da sosyal, demokratik hukuk devleti der ama, “amalar” ile demokratikliği de, sosyalliği de siler atar” dedi.

“MANDELA GİBİ, ÖCALAN"DA MUHATAP ALINMALIDIR”
Türk ayrıca, seçim zamanı sarf ettiği gıyabında inceleme başlatılmasına sebep olan eski Güney Afrika lideri Nelson Mandela ile Abdullah Öcalan arasındaki benzerliğe yaptığı vurgulara da değindi. Türk, “Nelson Mandela"nın koşulları değiştirilmeseydi, daha özgür yasama olanağı sağlanmasaydı Güney Afrika sorunu çözülmezdi. Sayın Öcalan"da daha barışçı bir çözüm için çaba sarf ediyor. Muhatap almak zorundasınız. Her projeye dürüst yaklaşmak lazım. Anahtar nerde iyi bakmak lazımdır. Sonuçta bize dönüp geleceksiniz ya, PKK ne der diye sorsalar? Dürüst yaklaşmazsanız Kürt sorunu daha işin içinden çıkılmaz hal alır” şeklinde konuştu. Ahmet Türk"ün 23 Nisan etkinlikleri dolayısıyla ziyaretini planlanan süreden kısa tutacağı belirtildi. Londra"da bazı sivil toplum örgütlerinin düzenleyeceği toplantılara katılacak olan Türk ayrıca, Think thank kuruluşu Chatham House"da bir konuşma yapacak olan Türk, Kürt sorununun çözümüyle ilgili bazı bakan, milletvekilleri, lord ve hukukçularla bir araya gelecek.

Milliyet